Yasha en Sem

Vrienden – je kunt met ze voetballen en springtouwen. Je kunt ze geheimen vertellen en ruzie met ze maken. In deze serie vertellen vrienden waarom ze vrienden zijn.

Yasha en Sem rubriek Vrienden

Yasha (11)

Sem en ik nemen voetbal heel erg serieus. We willen allebei hoog komen. Spelen bij Ajax, dat is onze droom. Ik ben nu selectie aan het doen om bij een betere club te komen. Waar ik nu zit wordt niet serieus getraind. Daar moet ik weg.

Sommige mensen zeggen dat ik alleen maar met Sem bevriend ben omdat-ie Bergkamp heet. Maar ach, dat soort onzin, daar moet je gewoon niet naar luisteren. Dennis Bergkamp is een soort achterneef van Sem, maar hij heeft ’m maar één keer gezien. Op een familiereünie, geloof ik. Ik heb Sem voor zijn verjaardag een shirt met de handtekening van Bergkamp gegeven. Hij was er heel blij mee.

Als je vrienden bent is het belangrijk dat je voor elkaar opkomt. Dus als je vriend gepest wordt, moet je niet mee gaan pesten, maar zeggen: ‘Hou op, waarom doen jullie dit’. Kinderen die pesten weten vaak niet eens waarom ze dat doen. En anderen gaan meedoen, omdat ze hopen dat ze dan zelf niet gepest worden.

Sem en ik zijn laatst met mijn vader naar Ajax-Haarlem geweest. Het allerliefst zou ik een keer met mijn vader en moeder samen naar een wedstrijd willen, maar dat gaat niet gebeuren. Ze zijn gescheiden en heel erg boos op elkaar.

Ik ben bijna nooit kwaad op Sem. Soms als we voetballen geeft-ie per ongeluk een schouderduw en dat doet pijn. Maar dan zegt-ie sorry en helpt me overeind en dan is het over. Ik zou echt boos zijn als hij tegen me zou liegen, maar dat heeft-ie gelukkig nog nooit gedaan.

Sem (10)

Ik vind Yasha gewoon aardig en leuk en we lachen veel samen. We zijn de hele dag met voetbal bezig. We praten er veel over en in de pauze gaan we voetballen en na school ook. We willen allebei later bij Ajax of Barcelona.

Omdat we vlak na elkaar jarig zijn mochten we samen een partijtje gegeven. Er kwamen 24 vriendjes en we hebben een groot voetbaltoernooi gehouden. Iedereen kreeg een medaille en de winnaar kreeg een bekertje.

Laatst speelden we een kampioenswedstrijd. Ik tackelde op de bal en toen stompte mijn tegenspeler me keihard in mijn buik. De scheidsrechter had het niet gezien en ik heb niets gezegd. Ik tackelde hem gewoon vijf minuten later weer op de bal en toen wonnen we de wedstrijd en waren we kampioen. Yasha is vorige week heel hard tegen zijn achillespees getrapt. Hij heeft nog steeds pijn.

Als er gepest wordt op school, proberen we elkaar te helpen. Een keer had een heel vervelend jongetje ‘nigger’ tegen Yasha gezegd. Ik ben achter hem aangerend. Ik wilde zeggen dat het ontzettend stom is om zo’n woord te gebruiken en ik wilde ook aan zijn moeder vertellen wat-ie had gedaan, maar hij was al weg. Ik heb Yasha nog nooit zo boos gezien. Helemaal razend. We zien dat jongetje nog wel n’s, want hij zit bij ons op school, maar we besteden gewoon geen aandacht aan hem. Dat is het beste.

    • Roos Ouwehand