Worst om je middel voor als het regent

Regen mag dan nodig zijn voor plant, boom en bloem; de fietser die de buien moet trotseren, denkt er heel genuanceerd over. Gelukkig nemen ontwerpers natte benen serieus.

Beenflappen tegen regen. Foto Jaime Halegua www.rainlegs.nl Halegua, Jaime

’s Ochtends voordat de fietsende forens de deur uitgaat, werpt hij een blik omhoog. De vraag is niet: gaat het vandaag regenen? Wel: gaat het regenen terwijl ik naar mijn werk fiets?

De meeste fietsers hebben een keuze gemaakt tussen een regenpak, -cape of alleen een jack. Alle opties hebben voor- en nadelen. Het regenpak is een gedoe om aan te trekken en nogal warm, de regencape beperkt de fietser in zijn bewegingen en kan bij storm gevaarlijk zijn, en het regenjack levert bij stortbuien doorweekte bovenbenen op. Iedere spijkerbroekdrager weet wat dat voor de rest van de werkdag betekent.

Voor dat laatste is er een oplossing: Rainlegs. Deze grijze, waterdichte vondst kan met clips en klitteband over de bovenbenen worden vastgemaakt. Voilà: droge bovenbenen. Tenminste, voor wie niet al te lang onderweg is. Op de site van Rainlegs wordt gesteld dat doordat de achterkant van de benen onbedekt blijft, zich geen condensvorming door zweten voordoet. Maar wie langer dan een kwartier op de fiets zit én stevig doortrapt, heeft bij aankomst een broek die klam aanvoelt waar de Rainlegs hebben gezeten. Wel zijn de Rainlegs handiger in gebruik dan de regenbroek. Bij regendreiging kan de half-broek in opgerolde staat om het middel worden gedragen, als een grijze worst. Zodra gespetter regen dreigt te worden, kunnen de Rainlegs simpel worden uitgerold en om de bovenbenen worden bevestigd – prettiger dan met vaak bemodderde schoenen een regenbroek aan te moeten trekken.

In het dragen zijn de Rainlegs niet hinderlijk. Na een paar keer de klittebandriempjes bij de knieën te hebben versteld, valt de constructie goed om de bovenbenen. Regent het niet, dan zit de worst om het middel ook niet in de weg.

Het nadeel van de Rainlegs is dat als het echt gaat regenen, niet alleen bovenbenen, maar ook onderbenen en schoenen nat worden. Dan schieten de Rainlegs letterlijk tekort. Rainlegs, die dit jaar de Fiets Innovatie Award ontvingen, zijn een welkome toevoeging aan het regenjack voor de korteafstandsfietser. Voor anderen blijft pak of cape onontbeerlijk.

Rainlegs kosten 24,95 euro. Voor meer informatie, zie www.rainlegs.nl