Weekboek 20

WeekBoek werkt samen met http://papierenman.blogspot.com van Dirk Leyman. De berichten zijn in uitgebreide vorm te lezen op zijn weblog en/of op www.nrc.nl/boekenblog.

Barack Obama Foto AFP (FILES)Democratic presidential hopeful US Senator Barack Obama speaks during the Democratic Party Presidential Primary Debate, in this 26 April 2007 file photo at South Carolina State University in Orangeburg, South Carolina. US presidential candidate Barack Obama can trace his roots back to a small town in central Ireland, a local clergyman claimed 03 May 2007. Church of Ireland canon Stephen Neill told AFP there was "definitive evidence" that an ancestor of the Illinois senator and Democratic hopeful for the 2008 polls came from his parish. "It goes six generations back," he said, noting that Obama's "great, great, great grandfather who travelled over from County Offaly to the States and subsequently a lot of the rest of the family followed." Obama's father, Barack Obama Sr., was from Kenya, while his mother, Ann Dunham, is from Kansas. AFP PHOTO/STAN HONDA AFP

Biografie Lincoln ligt op het nachtkastje van Hillary

Het persagentschap AP vroeg aan Amerikaanse presidentskandidaten welk boek ze onlangs gelezen hebben. Politieke thrillers en non-fictie zijn populair. Hillary Clinton las een biografie van Abraham Lincoln, Team of Rivals. The Political Genius of Abraham Lincoln van Doris Kearns Goodwin. Barack Obama klapte onlangs Gilead van Marilynne Robinson dicht, een roman over een stervende man die aan zijn zevenjarige zoon over zijn leven vertelt, zodat die later weet wie hij is. Obama, kind van gescheiden ouders, heeft zijn eigen vader amper gekend. (DL)

H. C. ten Berge verontwaardigd over boektitel

Auteur H. C. ten Berge is verontwaardigd over de titel Van een liefde die vriendschap bleef van de onlangs uitgegeven correspondentie tussen J. Slauerhoff en zijn grote liefde Heleen Hille Ris Lambers. In 1992 publiceerde Ten Berge in beperkte oplage een selectie van Slauerhoffs brieven onder de bijna gelijkluidende titel Van een liefde die vriendschap moest blijven. Ten Berge verwijt de bezorger van de brieven Wim Hazeu te weinig ‘verbeeldingskracht’ te bezitten een nieuwe titel te bedenken. Hazeu is daar niet van onder de indruk: „Ik denk dat Ten Berge zich met zijn onvrede erg in de kijker zet.” (KF)

Inwoners Noord-Holland kiezen beste boek

Inwoners van Noord-Holland spreken zich de komende maanden uit over hun beste boek tijdens de campagne De boekenkasten van Noord-Holland. De stemmen zullen resulteren in elf verschillende topvijftigs. Tien stuks voor elk ‘geografisch samenwerkingsverband’ en één voor de gehele provincie. (RK)

Crossmediaal lezen heeft de toekomst

De twee toverwoorden ‘crossmediaal’ en ‘leesbeleving’ beheersen de toekomst van het uitgeversvak. Op die gebieden liggen namelijk de ‘uitdagingen’ voor het boekenvak, zo beweert Ed Peelen, hoogleraar Marketing aan Nyenrode. Hij deed onderzoek naar ontlezing, dat onlangs werd gepresenteerd op het ECI- congres Toekomst van het boek onzeker. Peelen zet in op literatuur ‘die bestaat bij de gratie van het combineren van verschillende media’. (RK)

Thames and Hudson pakt uit met Magnum-boek

De befaamde Britse kunstboekenuitgever Thames and Hudson gaat ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van het fotoagentschap Magnum haar grootste publicatie ooit maken. Magnum Magnum zal 40 centimeter bij 31,75 centimeter groot zijn en meer dan zes kilo wegen. (DL)

Boeken op komst: de oogst van de zomer 2007 (II)

Een nieuwe dichtbundel van Wislawa Szymborska, een biografie van Leni Riefenstahl, een vertaling van de Italiaanse klassieker I Malavoglia, de tiende roman van Nicci French, en zes novelles ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van Harry Mulisch. Ziedaar een deel van de oogst uit de zomercatalogi van enkele uitgeverijen. Kijk op www.nrc.nl/boekenblog om te zien naar welke titels de redactie nog meer uitkijkt. (PS)

Website van de week: www.salon.com

Een internettijdschrift dat aan onderzoeksjournalistiek doet. Salon.com draait er zijn hand niet voor om. Ook in de ruim opgezette boekenbijlage staan grondige en verrassende artikelen. Zo onthulde het tijdschrift onlangs dat new age-goeroe en bestsellerauteur Carlos Castaneda vlak voor zijn dood in 1998 wellicht vijf van zijn volgelingen heeft aangezet tot zelfmoord. (RK)

Met bijdragen van Kester Freriks, Reinier Kist, Dirk Leyman en Pieter Steinz