Vijzel

Normaal gesproken ben ik degene die bepaalt wat er bij ons thuis op tafel komt. Maar opdat niemand mij van een dictatoriaal regime zal kunnen beschuldigen, mogen er verzoeknummers worden ingediend. Zo vraagt Tijn regelmatig (en tevergeefs) om stroopwafels en Pep dagelijks (en tevergeefs) om yoghurtrozijntjes. Dat DHM tot vervelens toe om pasta vraagt, vertelde ik woensdag al. Maar zelfs deze week, waarin ik ter ere van zijn verjaardag een paar van zijn lievelingsgerechten maak, krijgt hij dat niet elke dag.

„Verzin maar iets originelers,” geeuw ik vanaf mijn met goud en diamanten bezette keukentroon naar beneden. „Iets Indiaas dan?” klinkt het voorzichtig vanaf de keukenvloer. „Vooruit dan maar,” zucht ik, en terwijl ik de afdaling inzet denk ik: „Yesss, kan ik met mijn nieuwe vijzel spelen.”

Die kocht ik vorige week, nadat ik afgelopen maand een aantal keer zwaar gefrustreerd Thaise currypasta’s had proberen te maken in de oude. Mijn oude vijzel is van ongeglazuurd wit aardewerk. Een sieraad voor de keuken, maar wat hij ontbeert is datgene wat vijzels bruikbaar maakt voor het fijn maken van kruiden en specerijen: een ruwe binnenkant. Ik kon wrijven en stampen wat ik wilde, maar het resultaat werd nooit fijn genoeg. Hoeveel beter zal dat niet gaan in mijn nieuwe, non-design spekstenen vijzel mét ruwe binnenkant van de toko.

Kardemom-viscurryvoor 4 personen

5 kardemomvruchtjes

1 theelepel geel mosterdzaad

½ theelepel korianderzaad

1 kruidnagel

2 theelepels Hindoestaanse massala

25 g boter

4 cm gemberwortel, fijngesneden

1 ui, fijngesneden

3 teentjes knoflook, fijngesneden

4 tomaten, grof gehakt

6 dl kokosmelk

350 gram witvisfilet + 300 gram grote garnalen

een handje koriander, grof gehakt

Doe de kardemomvruchtjes in een vijzel en stamp tot ze openspringen. Verwijder de vliesjes zodat alleen de zaadjes in de vijzel achterblijven. Voeg mosterdzaad, korianderzaad en kruidnagel toe en wrijf dit mengsel tot poeder. Meng er de massala door. Laat de boter smelten in een pan met dikke bodem en fruit hierin het kruidenmengsel 2 minuten. Voeg de gember, ui en knoflook toe en fruit 3 minuten mee. Doe de tomatenstukjes in de pan en laat ze 3 minuten meebakken. Schenk de kokosmelk in de pan en breng alles aan de kook en laat 10 minuten op matig vuur koken. Voeg de vis en garnalen toe en laat de curry nog 5 minuten zachtjes sudderen. Proef, maak op smaak met zout en peper en bestrooi met koriander. Lekker met basmatirijst en een relish van: 1 rijpe mango + 2 tomaten in blokjes, 2 cm fijngeraspte gember, 1 fijngehakte rode ui, 1 fijngesneden rood pepertje, limoensap, zout, peper en, van elk een klein handje, koriander- en muntblaadjes.

Volgende week koken we de hele week Thais, we gaan onder andere kokosmelk maken.