Trek uit die wenkbrauw

Een pincet is niet meer nodig: je kunt je wenkbrauwen ook epileren met een simpel touwtje.

De oude oosterse techniek wordt in het westen populair.

Praktisch alle gezichtsharen kunnen met een touwtje verwijderd worden. Foto Roger Cremers Photo and Copyright Roger Cremers 13-09-2003 Dames Kapsalon Reyhan van Reyhan Celik aan de Vespuccistraat 42 te Amsterdam. Turkse kasalon waar een speciale ruimte is voor gesluierde vrouwen en waar op primitieve Turkse manier wordt ge-epileerd. Cremers, Roger

„Ontspan maar”, zegt Preet Singh, schoonheidsspecialiste en docente ‘oosters ontharen’ bij schoonheidssalon Nubian Queen in Rotterdam. De van oorsprong Indiase kijkt aandachtig naar mijn huid en haargroei.

Ze pakt een rolletje wit touw. Het lijkt op een gewoon klosje garen, maar dat is het niet. Ze trekt er hard aan. „Dit is gemaakt van honderd procent katoen, het is heel sterk. Het kan niet knappen.”

Singh bijt een stuk touw af, slaat het drie tot vier keer om en legt de lus op mijn wenkbrauw. Behendig trekt ze het touw aan, zodat de lus kleiner wordt. Met een hoog tempo worden de haartjes boven mijn ogen uit mijn hoofd getrokken.

Om de wenkbrauwboog „er strak uit te laten zien” komt een collega assisteren. Ze legt haar handen op mijn oogleden en drukt ze een beetje naar beneden. „Zo kan ik er beter bij”, legt Singh uit.

Na een kleine tien minuten zit de behandeling er op. Erg pijnlijk valt het ontharen niet te noemen. Het gevoel is vergelijkbaar met een natte pleister die snel van je huid afgetrokken wordt. Alleen het ontharen van de buitenste wenkbrauwrand is wat gevoelig.

Ontharen met touw, ofwel ‘oosters epileren’, is een eeuwenoude methode. Volgens de Arubaanse Corinne Hernández, die met haar zus Germaine Nubian Queen runt, is de ware herkomst niet eens meer te achterhalen. Wel „kwam het al voor de Middeleeuwen in China, India en Turkije voor. Waarschijnlijk is het ontstaan in China en van daar overgewaaid naar India en het Midden-Oosten”, denkt ze.

Ieder land heeft een eigen invulling aan de techniek gegeven. In China was het epileren met touw traditioneel gezien alleen weggelegd voor rijke vrouwen: een gave, haarloze huid gold daar als een teken van welstand. In India werd het vooral uit hygiënische overwegingen gedaan.

Oosters epileren is hier tot nu toe vooral bekend bij vrouwen met een donkere huid, maar het is ook voor westerse vrouwen geschikt. „Arabische en Hindoestaanse vrouwen hebben vaak zware wenkbrauwen, dames van Afrikaanse komaf juist hele dunne”, vertelt Hernández. „En veel blanke vrouwen hebben last van donshaar. Dat kun je moeilijk met een pincet verwijderen, omdat je die dunne haartjes zelf niet ziet. Maar als je ze weghaalt, lijkt de wenkbrauwlijn strakker.”

Andere voordelen van epileren met touw: het is hygiënischer, want de schoonheidsspecialiste raakt de huid niet aan en het touw wordt na gebruik weggegooid. De techniek is handig voor mensen met een metaalallergie, die bijvoorbeeld niet tegen een pincet kunnen. En de haren blijven na afloop langer weg, gemiddeld zo’n drie weken.

Behalve wenkbrauwen kunnen praktisch alle gezichtsharen van vrouw én man door middel van oosters epileren verwijderd worden. Zelfs armen en benen kunnen met touw worden onthaard, maar bij de bikinilijn moet er vooraf wel een ‘haaranalyse’ plaatsvinden, vindt Singh.

De vraag naar oosters epileren neemt volgens eigenaresse Hernández de laatste tijd behoorlijk toe. „Het is in de westerse wereld een rage aan het worden. In China is cosmetische chirurgie een hype. Vrouwen laten daar hun lippen opvullen en ondergaan ooglidcorrecties. Dat komt van oorsprong uit het westen. Bij het epileren is het nu eens precies andersom.”