‘Totale ineenstorting Irak dreigt’

De helm van de Amerikaanse marinier Jeffrey Walker (21) nadat hij maandag door een scherpschutter was gedood in de Iraakse stad Falluja. De foto is gisteren vrijgegeven. Foto AFP, Paul Schemm The blood-soaked helmet of US marine Lance Corporal Jeffrey Walker lies on the ground in the restive western Iraqi city of Fallujah, after the 21 year-old was killed 14 May 2007 by a sniper. Meanwhile thousands of US troops continued their massive search for American soldiers kidnapped by Al-Qaeda in a pre-dawn raid 12 May that also killed four other American troops and an Iraqi interpreter. AFP PHOTO / PAUL SCHEMM AFP

Irak staat op het punt een „mislukte staat” te worden. Er bestaat een „nadrukkelijke mogelijkheid” van „ineenstorting en fragmentatie” van het land.

Dat concludeert de gezaghebbende Britse denktank Chatham House in een gisteren gepubliceerde notitie over de vooruitzichten van Irak. Gisteren werd ook bekend dat de Verenigde Staten de toekomst van Irak gaan bespreken met Iran.

Chatham House schetst een uiterst somber beeld van de situatie in Irak, ruim vier jaar na de Amerikaans-Britse invasie. Er woedt „niet ‘één’ opstand of ‘één’ burgeroorlog, maar er zijn meerdere opstanden en meerdere burgeroorlogen”. De door Washington in het zadel geholpen Iraakse regering is „grotendeels irrelevant” en onmachtig de chaos te beëindigen.

De recente uitbreiding van het Amerikaanse troepental in Bagdad is volgens Chatham House per saldo niet positief uitgepakt. De opstandelingen zouden hun aanslagen nu simpelweg elders in Irak plegen.

Omdat Washington niet bij machte is op eigen houtje het tij te keren, moet het in overleg treden met de strijdende partijen in Irak, aldus Chatham House. In de praktijk betekent dat gesprekken voeren met sunnitische en shi’itische radicalen.

Gisteren werd bekend dat Iran en de VS op 28 mei gaan praten over de toekomst van Irak. Eén agendapunt zal de door de VS geuite beschuldiging zijn, dat Teheran de shi’itische opstandelingen in Irak ondersteunt.

Lees de notitie van 12 pagina’s: www.chathamhouse.org.uk