Televisie Voorkeur

actualiteiten

EénVandaag. Interview met schrijver Maarten Biesheuvel, die op 24 mei de PC Hooftprijs 2007 ontvangt, en zijn vrouw Eva. Ned.1, 18.20-18.35u.

Netwerk. Reportage over de Amerikaanse troepen die opereren in de wijk Al Doura in Bagdad. Al Doura is een door sunnieten gedomineerd stadsdeel dat bekend staat als een van de gevaarlijkste gebieden in Irak. BBC-verslaggever Mark Urban trok drie dagen op met de troepen.

Nova. De nasleep van het aftreden van de baas van de Wereldbank, Paul Wolfowitz, reportage over de toenemende populariteit van paardenvlees en aandacht voor het conflict tussen raadslid Smolders en de gemeenteraad van Tilburg over het lekken van vertrouwelijke stukken. Ned.2, 22.15-23.00u.

Cinema.nl: Cannes 2007. Verslag van het filmfestival in Cannes. Ned.2, 23.55-0.25u.

documentaire

Bingo! Your number’s up? Documentaire over het bingospel dat wekelijks door drie miljoen Britten wordt gespeeld. Het rookverbod dat in Schotland al van kracht is en dat per 1 juli in Engeland wordt ingevoerd, zou wel eens de toekomst van dit spel kunnen bedreigen. BBC 2, 20.00-20.30u.

The last Aztec. Eerste deel van een tweedelige documentaire over het einde van het rijk van de Azteken en de legendarische schat van hun koning Montezuma. Verslag van de zoektocht van Peter Warren Finlay, de Brits-Australische auteur die opgroeide in Mexico-Stad. In die stad vond Finlay ooit op de vlooienmarkt een boek dat informatie zou bevatten over de begraafplaats van Montezuma én die van zijn schat. Het was voor Finlay het begin van een levenslange obsessie. België 2 (Canvas) 20.50-21.45u.

muziek

Later... with Jools Holland. Muziekprogramma met presentator/muzikant Jools Holland, die deze keer onder anderen Patti Smith, Joe Cocker, Cold War Kids en Simply Red ontvangt . BBC2, 0.35-1.35u.

praatprogramma

Wat heet! Isolde Hallensleben ontvangt dirigent/componist Thijs van Otterloo en de muzikanten/cabaretiers Mike Boddé en Thomas van Luyn. Ned.3, 19.25-20.25u.

Knevel & Van den Brink. Talkshow met als gasten personen uit de actualiteit: ooggetuigen en betrokkenen met een persoonlijk verhaal over het nieuws. Ned.1, 23.00-23.55u.

Hof van Joosten: Poging tot verkrachting. De voorlopig laatste aflevering gaat over de risico’s van een one night stand. Dit verschijnsel neemt toe: één op de drie Nederlanders heeft wel eens seks voor één nacht. Een eenmalige flirt levert vaak een leuke avond op, maar niet altijd. Dat blijkt uit de waargebeurde rechtszaak waarin een vrouw een man aanklaagde wegens verkrachting. Ned.1, 21.15-22.00u.

Friday night with Jonathan Ross. Gasten bij deze praatshow met muziekoptredens zijn de acteur en stand-upcomedian Eddie Izzard, en Janice Doreen Dickinson (1955). Dickinson is volgens eigen zeggen ‘s werelds eerste supermodel, maar ook modefotografe, impresario, schrijfster en actrice. Regina Spektor zingt. BBC1, 23.35-0.35u.

informatief

Top Gear. Automagazine waarin het laatste autonieuws scherp, kritisch en licht ironisch wordt besproken. Veronica, 21.35-22.40u.

Balderdash and Piffle: Man’s Best Friend. De Eskimo’s hebben veel woorden en uitdrukkingen die te maken hebben met sneeuw. De Arabieren hebben veel woorden en uitdrukken die te maken hebben met zand. En een van de langste lemma’s in de Oxford English Dictionary betreft ‘hond’: de Engelse taal is doorspekt met hondenwoorden. Schrijfster en journaliste gaat op onderzoek, onder meer naar de oorsprong van de uitdrukking ‘mucky pup’. BBC2, 23.00-23.30u.

amusement

De Lama’s. Improvisatieprogramma gebaseerd op de Channel 4-serie Whose line is it anyway. Met Ruben van der Meer, Tijl Beckand, Ruben Nicolai, Jeroen van Koningsbrugge en Jandino Asporaat. Presentatie Patrick Lodiers. Ned.3, 21.10-21.55u.

Tros tv-show. Bezoek aan de 60-jarige André van Duin, die vertelt over zijn carrière, waarbij ook minder bekende sketches en fragmenten zijn te zien. Verder een ontmoeting in Rome met componist Ennio Morricone (Once upon a time in the west) in zijn woning aan het Piazza Venezia. Ned.1, 22.00-23.00u.

sport

Studio 1. Voetbalmagazine met samenvattingen van gespeelde wedstrijden en een vooruitblik op de Belgische competitie. België 1, 22.25-23.05u.