Televisie Overige films

xXx 2: The Next Level (Lee Tamahori, 2005, VS). Ice Cube verving Vin Diesel voor vervolgfilm over alternatieve 007. Hij redt Amerika van een staatsgreep door generaal Willem Dafoe. Ook met Samuel L. Jackson, RTL5, 20.30-22.20u.

* Il buono, il brutto, il cattivo / The Good, the Bad and the Ugly (Sergio Leone, 1966, Italië). Derde, stijlvol gewelddadige spaghettiwestern die Leone met Clint Eastwood maakte was een internationaal kassucces. Ambivalente held Eastwood zoekt, net als Lee Van Cleef en Eli Wallach, fortuin tijdens Amerikaanse Burgeroorlog. RTL7, 20.30-23.50u.

* Billy Elliot (Stephen Daldry, 2000, Engeland/Frankrijk). Ook in ons land succesrijk regiedebuut is een ‘feel good movie’ over 12-jarig jochie uit Noord-Engeland dat ten tijde van de mijnstakingen van 1984 balletdanser wil worden. Het contrast tussen zijn explosieve talent voor bewegen en de grauwe werkelijkheid van een troosteloos mijnstadje wordt breed uitgemeten. België 1, 20.40-22.25u.

* Mystic River (Clint Eastwood, 2003, VS). In zijn vierentwintigste film buigt Eastwood zich weer over de crisis van de machoman. In een arbeiderswijk in Boston duiken demonen uit het verleden op. Drie oude vrienden komen weer bij elkaar wanneer de achttienjarige dochter van een van hen verdwenen is. Volbloedtragedie met Shakespeareaanse trekken. Oscars voor Sean Penn en Tim Robbins. Net5, 22.30-1.05u.

* Lantana (Ray Lawrence, 2001, Australië/Duitsland). Australische film is genoemd naar een wilde plant die in siertuinen de overige beplanting verstikt met z’n roze en witte bloemetjes. In het als thriller gestructureerde relatiedrama wordt vooral de menselijke natuur in al z'n ingewikkelde vertakkingen blootgelegd. Ontrouw, midlifecrisis en relationeel ongenoegen zijn de voedingsbodem. Met Geoffrey Rush en Barbara Hershey. Ned.2, 0.25-2.20u