Stiekeme remake vol muffe liefdesperikelen

Metro. Regie: Anurag Basu. Met: Shilpa Shetty, Kay Kay Menon, Sharman Joshi. In: 4 bioscopen. **

Het staat nergens in de credits, maar Metro is toch echt vrijwel een remake van de Billy Wilder-klassieker The Apartment (1960). Daarin wil een verzekeringsklerk koste wat kost snel promotie maken. Zelfs al moet hij dan elke avond zijn appartement uit, de kou in, zodat zijn baas daar met zijn minnares kan afspreken. Als zij het aardige meisje dat de lift bedient blijkt te zijn, ontstaat een dilemma. Wat is belangrijker: carrière of liefde?

In deze Bollywoodremake is de klerk een ICT-er geworden en de liftbediende werkzaam in de muziekindustrie, waar verder natuurlijk iedereen homo is. Ondanks de modieuze hipheid van de liefdesperikelen van een groepje stadsbewoners is de moraal wel erg muf. Alleen de man mag overspel plegen, de vrouw moet haar geluk opofferen aan zijn welbevinden. Geen wonder dat de film vooral verkocht wordt op de naam van hoofdrolspeelster Shilpa Shetty: de vrouw die in Engeland Big Brother Celebrity won en voor het oog van miljoenen gekust werd door Richard Gere. Tot schande van half India, waar ze niet zo gediend zijn van publieke uitingen van affectie. Liever stiekem in iemand anders appartement.

André Waardenburg