Schapen onderhouden de berm

Sinds woensdag zet de gemeente Groningen een kudde Schoonebeker schapen in om het gras in bermen en bij viaducten kort te houden. Naar eigen zeggen is Groningen de eerste gemeente die stadse natuur op een ecologische manier in stand probeert te houden.

Bermonderhoud door schapen brengt voordelen met zich mee. Grazende schapen verbeteren de bodemstructuur. In hun vacht dragen de dieren zaden mee, waardoor de beplanting afwisselender wordt. Als de ecologische manier van bermbeheer goed bevalt, is het gemeentebestuur van plan vaker schaapskuddes in te zetten.

De kuddes worden begeleid door professionele herders en hun honden. De herders hebben allemaal een opleiding tot verkeersregelaar gevolgd, zodat ze veilig met de kudde kunnen oversteken.

Het experiment gaat 2,5 week duren.

Volg de route van de schapen via www.groningen.nl