Russische Orthodoxe Kerk herenigd

Moskou. De Russische Orthodoxe Kerk is herenigd, tachtig jaar na een scheuring tussen de binnenlandse en buitenlandse tak van de kerk. De in Rusland als `historisch` bestempelde hereniging werd gisteren beklonken met de ondertekening van een overeenkomst in de Verlosserskathedraal in Moskou. De ceremonie - bijgewoond door president Poetin en in heel Rusland uitgezonden op tv - markeert het einde van een verdeeldheid die formeel ontstond in 1927. In dat jaar verbraken de buiten Rusland gevestigde kerkorganisaties de banden met de moederkerk. Voornaamste reden was het feit dat Rusland sinds 1917 communistisch - en dus repressief jegens religie - was. Rusland kent nu officieel een scheiding van kerk en staat, maar de Orthodoxe Kerk geniet groot moreel gezag onder de naar schatting bijna 100 miljoen gelovigen.