Postbank verdwijnt: 2.500 mensen ontslagen

De Postbank houdt op te bestaan. Eigenaar ING gaat zijn twee bankbedrijven in Nederland, ING Bank en Postbank, onderbrengen in één merk: ING. Dat heeft de bankverzekeraar woensdag aangekondigd.

Het gecombineerde bedrijf, dat in 2009 zal ontstaan, heeft ruim acht miljoen klanten. De operatie kost de komende vijf jaar 2.500 van de 17.000 banen bij ING Bank en Postbank. ING-bestuurder Eli Leenaars verwacht dat het aantal gedwongen ontslagen tot een „absoluut minimum” kan worden beperkt. Een precies getal kon hij vooralsnog niet noemen.

Hoewel de naam Postbank NV pas sinds 1986 bestaat, vindt het bedrijf zijn oorsprong in de negentiende eeuw. Het komt voort uit de staatsbedrijven Rijkspostspaarbank (1881) en de Postcheque- en Girodienst (1918). De overheid wilde spaarmogelijkheden voor alle lagen van de bevolking mogelijk maken en introduceerde een landelijk giraal betalingssysteem. In 1986 werden beide bedrijven geprivatiseerd en ze fuseerden tot Postbank. Vanaf 1991 maakt het bedrijf deel uit van de ING Groep.

Met het opheffen van de Postbank denkt ING aanzienlijk in de kosten te kunnen snijden. De kosten van de ombouwoperatie schat ING in op 890 miljoen euro. Vanaf 2011 zal de nieuwe combinatie 440 miljoen euro per jaar aan de winst toevoegen.