Peking: Zomerspelen niet politiseren

Pogingen om de Olympische Spelen van volgend jaar in Peking een politieke lading te geven door ze in verband te brengen met de Darfurcrisis in Soedan zullen mislukken. Dat zei de minister van Buitenlandse Zaken van China Yang Jiechi vanochtend in Peking.

De Chinese regering wordt internationaal bekritiseerd omdat zij haar invloed onvoldoende zou gebruiken om de crisis in Darfur te beëindigen. China, permanent lid van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, is een belangrijk importeur van olie uit Soedan en verkoopt het in een burgeroorlog verkerende land wapens en gevechtsvliegtuigen. In de Veiligheidsraad heeft China zijn vetorecht gebruikt om te voorkomen dat VN-troepen naar Darfur gaan.

Vooral de laatste weken is internationaal een campagne op gang gekomen om de Spelen te gebruiken als pressiemiddel voor de Chinese regering. Zo stuurden leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden vorige week een brief naar de Chinese president. Daarin schreven zij dat als China zijn politiek ten opzichte van Soedan niet verandert, de Spelen ‘een ramp’ voor China zullen worden in plaats van de ‘imagoverbeteraar’ waar de Chinezen op hopen. De Amerikaanse actrice Mia Farrow heeft sponsors van de Spelen opgeroepen druk op China uit te oefenen om het geweld in Darfur te stoppen. En de New Yorkse activiste Jill Savitt heeft een fakkeltocht van Darfur naar Peking aangekondigd ‘om China te dwingen zijn invloed in Soedan te gebruiken’.

Ook in Europa zijn kritische geluiden te horen. In Frankrijk zei Ségolène Royal tijdens de door haar verloren strijd om het presidentschap dat Frankrijk de Spelen in Peking boycot als zij president zou worden.

In Soedan zijn de afgelopen vier jaar 200.000 mensen gedood; 2,5 miljoen mensen werden dakloos.

De minister van Buitenlandse Zaken van China zei te hopen dat „de kwestie door middel van dialoog en overleg met relevante partijen” wordt opgelost. (AP)