Ontsnapt na negen jaar in jungle van Colombia 18 19

Een Colombiaanse politieman zwierf 17 dagen door de jungle na zijn ontsnapping aan de FARC.

Hij had nieuws over andere gijzelaars.

Politieman John Frank Pinchao wordt na zijn ontsnapping uit de handen van rebellengroepering FARC herenigd met zijn ouders. Foto AFP Police officer John Frank Pinchao Blanco (C), who escaped from his kidnappers after eigth years as hostage of the Revolutionary Armed Forces of Colombia (FARC) guerrillas, sits between his parents 16 May 2007, in Bogota, Colombia. Pinchao Blanco broke free from the FARC rebel camp where nearly 60 other hostages are being held, including three Americans and Franco-Colombian Ingrid Betancourt, a former presidential candidate. AFP PHOTO/POLICIA NACIONAL AFP

Na een zwerftocht van zeventien dagen door het oerwoud van Colombia en bijna negen jaar gevangenschap is de 32-jarige politieman John Frank Pinchao in vrijheid. Uitgedroogd en overmand door emoties dook hij gisteren op nadat de man op 28 april aan zijn bewakers van de rebellenbeweging FARC ontsnapte. Hij zat gevangen in de jungle van Vaupés, bij de grens met Brazilië.

En Pinchao bracht meer goed nieuws. De ruim vijf jaar geleden door de FARC ontvoerde Colombiaanse presidentskandidate Ingrid Betancourt leeft nog. Ze zat bij hem in het kamp gevangen en herstelt er van geelzucht. Ze heeft vijf keer tevergeefs geprobeerd te vluchten, aldus Pinchao. Haar campagneleidster Clara Rojas zorgt er over haar 3-jarige in gevangenschap geboren zoontje. En ook de familie van de drie Amerikanen Marc Gonsalves, Thomas Howes en Keith Stansell – in 2003 in het oerwoud neergestort met een vliegtuigje – kan opgelucht ademhalen. Ook deze drie mannen zitten in het kamp dat Pinchao wist te ontvluchten.

Pinchao werd in november 1998 samen met zestig andere personen als gijzelaar meegenomen door de FARC. Die hadden een aanval uitgevoerd in het stadje Mitú waarbij zo’n vijftig mensen om het leven kwamen. Van de oorspronkelijke gijzelaars zitten er nog zeven vast. De gevangenen worden door de FARC volgens Pinchao om de paar maanden verplaatst. Hij vertelde ook dat hij vastgebonden aan een andere gevangene moest slapen, met een dunne metalen ketting om zijn nek gesnoerd.

Pinchao vertelde dat hij zijn ontsnapping al jaren had voorbereid. Hij had de laatste tijd een deel van zijn karige rantsoen als noodvoorraad gespaard. 17 dagen geleden zette hij het op een lopen. Wadend door een rivier en zijn lichaam bedekkend met bladeren tegen de muggen en de zon verwijderde hij zich zo ver mogelijk van zijn bewakers. Onderweg is hij af en toe door indianen van eten voorzien. Hij was pas echt veilig toen hij uiteindelijk een Colombiaanse eenheid van de drugspolitie tegenkwam.

Pinchao heeft inmiddels kennis gemaakt met zijn zoontje, die is geboren kort nadat hij werd ontvoerd. De voormalige gijzelaar zei op een persconferentie zich grote zorgen te maken over de tientallen achtergebleven gevangenen. „Ik hoop dat ze op de een of andere manier snel terugkeren. God zal ze beschermen en hopelijk krijgen ze nu niet door mijn schuld extra moeilijkheden.”

In juni 2001 had de familie van de gijzelaar voor het laatst een brief van John ontvangen. Aan zijn zus Clara schreef hij toen te vrezen dat hij nooit meer levend het oerwoud uit zou komen. „Het enige dat in de jungle achter zal blijven zijn onze skeletten. De regering heeft namelijk geen enkele belangstelling ons te bevrijden.”

Onderhandelingen over een mogelijke ruil van gevangenen zijn nooit echt van de grond gekomen. President Uribe heeft op 11 mei de mogelijkheid genoemd om eenzijdig guerrilla’s vrij te laten, om de FARC aan te sporen datzelfde te doen met hun gegijzelden. Nu wordt de juridische mogelijkheid onderzocht om amnestie te verlenen. De Colombinaanse Hoge Commissaris voor de Vrede zei dinsdag dat voor alle delicten amnestie kan worden verleend. „Het is nu aan de FARC een gebaar te maken.”

In december vorig jaar wist de voormalige Colombiaanse minister Fernando Araújo na zes jaar gevangenschap te ontkomen aan zijn bewakers van de FARC. Twee maanden later werd hij door Uribe benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken.