NRC.NL/BLOGS

NRC.NL/BLOGS Bonnie & Clyde. Behalve een begenadigd bankovervaller blijkt Bonnie Parker (1910-1934) ook een verdienstelijk dichter te zijn geweest. Een gedichtenbundel van de helft van het gangsterduo Bonnie & Clyde wordt binnenkort geveild in New York, meldt het Boekenblog: „Amerika’s gangsterlegende par excellence schreef tijdens een gevangenschap tien gedichten en gaf de bundel de naam Poetry from Life’s Other Side mee.” De poëzie is bewaard door een nazaat van een gevangenisbewaker: „Bonnie schreef de gedichten na haar arrestatie tijdens een mislukte bankoverval en gebruikte er, ironisch genoeg, een schrift voor van de First National Bank of Burkburnett.” www.nrc.nl/boekenblog

Expeditie Europa. Hans Beerekamp en Janine Prins reizen langs de witte plekken op de culturele kaart van Europa. In Krakau is het hard zoeken naar die witte plekken: „We telden een stuk of acht jazzclubs, een opera, een concertgebouw, vele theaters, een gezelschap voor moderne dans en talloze musea.” Ook maken ze kennis met de culturele elite van de Poolse stad: „Onder het snel naar binnen werken van een bordje pierogi (de Poolse variant op ravioli), zagen we hoe een flamboyante oudere heer het lokaal betrad en Maria Anna omstandig knuffelde. Of we hem niet kenden, vroeg ze ons. Het bleek te gaan om een voormalige minnaar van haar, de acteur Jan Nowicki, die niet alleen als de Poolse James Dean in de jaren zestig in films van Wajda, Skolimowski, Has en Zanussi speelde, maar later de nagesynchroniseerde held werd van de films van de Hongaarse Marta Meszaros. ”

www.nrc.nl/ee

Bonnie & Clyde. Behalve een begenadigd bankovervaller blijkt Bonnie Parker (1910-1934) ook een verdienstelijk dichter te zijn geweest. Een gedichtenbundel van de helft van het gangsterduo Bonnie & Clyde wordt binnenkort geveild in New York, meldt het Boekenblog: „Amerika’s gangsterlegende par excellence schreef tijdens een gevangenschap tien gedichten en gaf de bundel de naam Poetry from Life’s Other Side mee.” De poëzie is bewaard door een nazaat van een gevangenisbewaker: „Bonnie schreef de gedichten na haar arrestatie tijdens een mislukte bankoverval en gebruikte er, ironisch genoeg, een schrift voor van de First National Bank of Burkburnett.”

www.nrc.nl/boekenblog