‘Natuur is mooi, vanuit een auto’

Cabaret: Smulpapen door Eric van Sauers. Gezien: 16/5 in De Vest, Alkmaar. Tournee t/m 7/6 en volgend seizoen. Inl. 020-6260350, www.grunfeld.nl.

Een geprojecteerde wereldbol en de titel Smulpapen die in losse letters op het podium staan; Eric van Sauers’ vijfde cabaretshow gaat over de „spannende tijden” die we dezer dagen beleven: de ene maand de heetste aller tijden, de volgende maand de natste, en is het geen sensatie om dat allemaal te kunnen meemaken?

Zo zet hij meteen de toon die vanavond licht en luchtig zal blijven. Hij is er de man niet naar zijn vele toehoorders bestraffend toe te spreken over hun consumptiegedrag. Hij is zelf óók zo’n smulpaap, en geeft goedmoedig toe dat zijn auto eigenlijk wel wat aan de grote kant is. Zelfs het feit dat de tonijn dreigt uit te sterven, wuift hij met een achteloze opmerking weg: „Over de mammoet zijn we ook heen gekomen met z'n allen.”

Voortdurend citeert Van Sauers krantenberichten met cijfers die hem aan het denken zetten, zoals het gegeven dat er op aarde anderhalf miljard mensen met overgewicht zijn en 800 miljoen ondervoeden. Hij redeneert daar dan zodanig op dóór dat het probleem tot huiselijke – en dus herkenbare – proporties is teruggebracht. En voorts zet hij hier en daar een kanttekening naast de algemeen geaccepteerde waarheden. „Ik vind natuur prachtig,” zegt hij, „vanuit een auto.”

Overrompelend is Van Sauers niet – daarvoor blijven zijn grappen te veel aan de vriendelijke kant, en worden ze te vaak op een kabbelende keuveltoon gedebiteerd. Maar onderhoudend is hij wel, want hij legt makkelijk contact met de zaal en weet van al die losse feitjes toch een verhaal te maken dat enige samenhang vertoont. Een verhaal dat zelfs uitgesproken vredig eindigt, al is dat misschien een ander einde dan Al Gore zegt na te streven.