Mishandeling van Irakezen gemeld

Medewerkers van de Koninklijke Marechaussee hebben onlangs melding gemaakt van een tot nu toe onbekend geval van mishandeling van Iraakse arrestanten in Irak in 2003. Dat meldde de Volkskrant vanmorgen.

De marechaussees zouden melding hebben gemaakt van „schending van mensenrechten” aan de commissie-Van den Berg. Deze onafhankelijke onderzoekscommissie in door voormalig minister van Defensie Henk Kamp (VVD) ingesteld, na berichten over martelingen van Iraakse gevangenen door Nederlandse militairen. Het onderzoeksrapport wordt naar verwachting in juni gepubliceerd.

De mishandeling zou zich hebben afgespeeld tijdens een actie van Nederlandse mariniers rond een illegale wapenmarkt in As Samawah, in de Zuid-Iraakse provincie Al-Muthanna, op 21 oktober 2003. Tijdens de actie werden 96 verdachten opgepakt en overgedragen aan de Iraakse politie.

Destijds aanwezige marechaussees hebben de actie tegenover de commissie Van den Berg omschreven als disproportioneel en mislukt, zo meldt de Volkskrant. Door het grote aantal arrestanten raakten de Iraakse cellen in As Samawah overvol, en moesten arrestanten urenlang geboeid in de hete zon zitten, zonder eten en drinken. Bij sommige gevangenen waren de plastic handboeien (zogeheten ‘tie-wraps’) zo hard aangesnoerd, dat de doorbloeding van de armen werd gehinderd. Toiletbezoek was niet mogelijk.

Het ministerie van Defensie en de commissie-Van den Berg willen niet reageren. Gisteren meldde Defensie dat het Openbaar Ministerie een onderzoek heeft afgerond naar een ‘friendly fire’-incident in Afghanistan, op 22 maart van dit jaar. Bij een aanval van de Talibaan op een Afghaanse politiepost schoot een Nederlandse Apache-helikopter op Afghaanse militieleden, die de politie juist wilden helpen. Daarbij vielen doden en gewonden. Het OM ziet geen aanleiding voor nadere vervolging, aldus het ministerie.