Kabinet erkent falen met Probo Koala

Het kabinet erkent dat rijksdiensten fouten gemaakt hebben in de affaire rond het gifschip Probo Koala.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft het kabinet dat de VROM-inspectie en, in mindere mate, de Inspectie Verkeer en Waterstaat hadden moeten en kunnen voorkomen dat 500 ton afval werd teruggepompt in het schip. Ook had kunnen worden voorkomen dat het schip vorig jaar uit Amsterdam vertrok.

De Probo Koala leverde het afval af in Ivoorkust. Daar werd het gedumpt rond de hoofdstad Abidjan. Volgens de autoriteiten kwamen vijftien mensen om het leven en werden tienduizenden ziek.

Het kabinet ziet wel verzachtende omstandigheden. Niet alle informatie, onder meer over de lading, was bekend. Ook zijn volgens het kabinet, de nationale en internationale regels „complex”.

Het kabinet zegt lessen te trekken. De rijksdiensten moeten hun samenwerking „verder verbeteren”. Het „delen en het doorvragen naar elkaars informatie is dan ook de belangrijkste les voor de toekomst”.

Amsterdam heeft eerder ook erkend fouten gemaakt te hebben. In het strafrechtelijk onderzoek in deze affaire worden medewerkers van het Amsterdamse afvalbedrijf APS, ladingeigenaar Trafigura en de kapitein verdacht.

In februari stelde een internationale onderzoekscommissie Trafigura en de Nederlandse autoriteiten medeverantwoordelijk. Trafigura trof eerder dit jaar een schikking met Ivoorkust. Het bedrijf zegde toe 152 miljoen euro te betalen aan Ivoorkust, maar accepteert geen aansprakelijkheid.