Jim Carrey raakt als sul in de ban van het getal 23

The Number 23. Regie: Joel Schumacher. Met: Jim Carrey, Virginia Madsen. In: 25 bioscopen. **

Jim Carrey speelt in The Number 23 de wat sullige hondenvanger Walter Sparrow, getrouwd, vader, misschien niet bijzonder gelukkig of ongelukkig. Hij krijgt een boek onder ogen, The Number 23. Het gaat over een detective maar verder vindt Walter de overeenkomsten tussen de ik-figuur en hemzelf treffend. De camera duikt letterlijk het boek in en zo zien we Jim Carrey niet alleen meer als Walter, maar ook in scènes die het boek verbeelden en waar hij de detective speelt, maar dan in alles een slagje mannelijker. Kapsel, baardschaduw, tattoo’s. Zelfs de Italiaanse vriendin van de detective lijkt op de vrouw van Walter (Virginia Madsen), maar dan met zwarte haren in plaats van blonde en met stoute seksfantasieën.

Walter raakt in de ban van een boek, waarin een detective in de ban raakt van het getal 23. Dat getal beheerst de hele wereld. Ga maar na: de aarde draait om zijn as in een helling van 23 graden, bloed circuleert in 23 seconden door het menselijk lichaam, enz. Zo raakt ook Walter overtuigd van de helse machten van nummer 23. In feite is The Number 23 een tamelijk conventionele whodunnit, maar dan opgetuigd met poeha-mysterie en modieuze complottheorieën.

Bas Blokker