Israël treft Hamasleden met drie luchtaanvallen

De Israëlische luchtmacht heeft gisteren drie luchtaanvallen uitgevoerd op de veiligheidstroepen van Hamas in de Gazastrook. Daarbij zijn zeker twee Hamasleden gedood en 45 mensen gewond geraakt.

Bij de eerste luchtaanval werd een kantoor van de executieve ordedienst van Hamas met de grond gelijk gemaakt. Twee uur later viel Israël een auto aan, waar een commandant van Hamas in reed. De derde luchtaanval was gericht op een stelling van de executieve ordedienst. Israël zegt dat de luchtaanvallen een reactie zijn op de raketbeschietingen van Hamas vanuit de Gazastrook op Israël. Daarbij raakten gisteren 2 Israëliërs lichtgewond. Dinsdag en woensdag vuurde Hamas 25 Qassamraketten af op de Israëlische dorpen. Daarbij raakten 26 inwoners gewond.

Volgens een Israëlische regeringswoordvoerder tracht Hamas met de Qassamraketten een Israëlische inval in de Gazastrook uit te lokken. Niets werkt zo verbroederend in de Gazastrook als een grootschalige Israëlische invasie. De Israëlische premier Olmert heeft samen met minister van Defensie Peretz en chef-staf Ashkenazi besloten de Qassamaanvallen voorlopig niet te beantwoorden met een omvangrijke legeroperatie.

Hamas beschuldigt Israël ervan met de luchtaanvallen partij te kiezen voor de Fatahbeweging van president Abbas in de machtsstrijd met Hamas. Na dagen van hevige gevechten tussen beide partijen, die samen de Palestijnse eenheidsregering vormen, zijn zeker 43 mensen omgekomen. Het geweld heeft de eenheidsregering aan het wankelen gebracht.

De strijd tussen Hamas en Fatah in de straten van de Gazastrook is in feite een strijd tussen presidentiële garde en de politie- en veiligheidsdiensten enerzijds en executieve ordedienst en de Qassambrigades anderzijds. De eerste vijf diensten worden gecontroleerd door Fatah, de laatste door Hamas. Volgens Hamas zijn de door de VS opgeleide en gefinancierde leden van de presidentiële garde „Amerikaanse huurlingen”.

In deze strijd mengen zich de Aqsa-martelarenbrigades, die gelieerd zijn aan Fatah, en volgens de Palestijnse journalist Sawat al-Kahlut nog „een stuk of twaalf criminele groepen”. Deze groepen behoren tot de grote families, die vrijwel allemaal eigen milities hebben. Kahlut: „Het is hier complete chaos, niemand weet meer waarover het gaat en wie wat heeft gedaan. Macht, wraak, geld, spelen allemaal een rol. (AP, Reuters)