ING moet Mexicaans bedrijf betalen

Bank en verzekeraar ING moet het Mexicaanse mijnbouwbedrijf Fertinal een schadevergoeding betalen van 94 miljoen dollar (69,6 miljoen euro). Dat heeft een rechtbank in de hoofdstad Mexico-Stad woensdag beslist. Met de uitspraak komt een einde aan een jarenlang slepende zaak tussen ING Mexico en Fertinal.

Het Mexicaanse bedrijf beschuldigde medewerkers van ING in het land van fraude. Fertinal had in 2001 een schadeverzekering lopen bij ING. Toen er in september van dat jaar een mijn onderliep door een tropische orkaan claimde Fertinal een schade van 84 miljoen dollar. Volgens de medewerkers van ING bedroeg de schade maar 13 miljoen dollar.

Fertinal beschuldigde de medewerkers van het Nederlandse concern vervolgens van het vervalsen van polissen en wilde het maximale polisbedrag van 300 miljoen dollar ontvangen.

De twee bedrijven zijn sindsdien al diverse malen voor de rechter verschenen. Een lagere rechter kende Fertinal in eerste instantie een bedrag toe van 300 miljoen dollar. In hoger beroep werd dit eind 2005 al omgezet naar 94 miljoen dollar. Dit bedrag werd deze week bevestigd door een hogere rechter. Er zijn nu geen verdere mogelijkheden meer om in beroep te gaan, aldus ING. Bij het bedrag van 94 miljoen dollar komt ook nog een onbekend bedrag voor rente die Fertinal tot nu toe is misgelopen.

De bank en verzekeraar zei dat er al een voorziening is getroffen voor het bedrag. Op de beurskoers van ING had het bericht weinig invloed. Gisteren steeg het aandeel op een zeer rustige handelsdag. Vanmorgen steeg het aandeel met 0,1 procent tot 33,22 euro.