in de marge

De N95 is een alleskunner, maar wel eentje ‘voor erbij’. De Nokia N95 (120 gram) is een gsm die vijf populaire gadgets combineert in één apparaat: telefoon, fotocamera, videocamera, navigatiesysteem en muziekspeler.

De Nokia N95 (120 gram) is een gsm die vijf populaire gadgets combineert in één apparaat: telefoon, fotocamera, videocamera, navigatiesysteem en muziekspeler. Een alles-in-ééntoestel heeft wel één risico: vaak is het van alles een beetje. Ook al zit er een gps-ontvanger in, Nokia levert geen kaartmateriaal mee. Dat dient gedownload te worden, tegen een behoorlijk bedrag. De kaart van de Benelux die voor deze test gebruikt werd, kostte bijvoorbeeld 6,30 euro en was zeven dagen lang ‘geldig’. Betalen kan via telefoonrekening of creditcard.

In- en uitzoomen op de kaart is lastiger dan op een Tomtom, maar invoeren van nieuwe adressen en het zoeken naar poi’s (points of interest) gaat prima. Wel laat de herkenning van de satellieten te wensen over – dit kan een minuut duren. En navigeren vreet batterijen.

Met een 5 megapixel beeldchip, een Carl Zeiss-lens en een videoresolutie van 640×480 pixels kan de N95 in theorie concurreren met een gemiddelde camera. De foto-interface is echter traag, een gewone fotocamera reageert sneller. Voor een gsm fotografeert de N95 behoorlijk. Maar al hebben de foto’s een hoge resolutie, je ziet veel afwijkingen in beeld die bij een goede digitale camera niet voorkomen. Ook op videogebied presteert de N95 beter dan de meeste gsm’s, maar het is geen alternatief voor een DV-camera. Eerder leuk voor erbij (à 650 euro, dat wel).

Als mediaspeler is de N95 in staat bijna alle bestandsformaten af te spelen. Even de slider naar boven bewegen en de telefoon verandert in een mp3-/videospeler. En wie helemaal de multimediamagiër uit wil hangen, sluit de kleine alleskunner meteen aan op een tv met de mee geleverde videokabel.

Marc Hijink

Testvideo en specificaties van de N95: nrc.nl/hebben