Hockeysters Amsterdam verrassen Den Bosch

De hockeyvrouwen van Amsterdam hebben gistermiddag verrassend de eerste finalewedstrijd om de landstitel gewonnen van Den Bosch, de grote favoriet voor het landskampioenschap.

In het Wagenerstadion wonnen de Amsterdamse vrouwen in een zeer spannende wedstrijd pas na strafballen. Keepster Floortje Engels was de gevierde vrouw bij Amsterdam; zij stopte de laatste drie strafballen van Den Bosch.

Morgen volgt de tweede wedstrijd op het veld van Den Bosch, dat de afgelopen negen jaar onafgebroken landskampioen werd. Als Amsterdam dat duel ook wint is die ploeg landskampioen. Bij winst voor Den Bosch volgt zondag nog een derde en laatste wedstrijd, opnieuw in de Brabantse hoofdstad.

Amsterdam en Den Bosch waren de hele wedstrijd aan elkaar gewaagd. Na de reguliere speeltijd en de verlenging was de stand 2-2.

Den Bosch, dat in de competitie bovenaan eindigde met een voorsprong van maar liefst veertien punten op Amsterdam en Laren, begon uitstekend aan de wedstrijd en kwam al na twee minuten op voorsprong door een strafcorner van Janneke Schopman. Maar vijf minuten later maakte Evelien Wisse Smit alweer gelijk.

Een kwartier na rust nam de regerend landskampioen opnieuw de leiding, ditmaal via Melanie Petit dit de la Roche. Maar Amsterdam vocht zich terug in de wedstrijd en tien minuten voor tijd trok Jolanda Clemens de stand weer gelijk. Vlak voor tijd kreeg spits Vera Vorstenbosch de kans om Den Bosch alsnog aan de zege te helpen, maar haar tip-in ging net naast.

In de strafballenserie leek Den Bosch op de overwinning af te stevenen na doelpunten van Janneke Schopman en Maartje Paumen, maar keepster Floortje Engels stopte vervolgens de inzetten van Mijntje Donners, Vera Vorstenbosch en Pauline Brugts.

Voor Amsterdam misten Caroline van Batenburg en Jolanda Clemens, maar Sylvia Karres pushte de beslissende strafbal wel achter de Bossche keepster Lizzie Koeton.

De afgelopen seizoenen stonden beide ploegen ook al tegenover elkaar in de finale van de play-offs. Beide keren trok Den Bosch aan het langste eind. Het laatste landskampioenschap van de vrouwen van Amsterdam dateert van 1992.