Geweld behoort ook tot normaal gedrag van chimpvrouwtje

Rotterdam. Er zijn drie nieuwe gevallen van moord op chimpbaby`s door chimpanseevrouwen gemeld. In het Budongobos in Oeganda zagen twee Amerikaanse primatologen hoe zes vrouwen uit de lokale chimpanseekolonie een onbekende chimpanseevrouw aanvielen. Deze aanval en twee andere zijn beschreven in het blad Current Biology. Ze tonen aan dat dit geweld tot het normale gedragspatroon van vrouwelijke chimpansees behoort. De drie tot nu bekende gevallen, uit het bos van Gombe, werden vaak afgedaan als ziekelijk gedrag. Het nieuwe geweld is waarschijnlijk het gevolg van de komst van ten minste dertien nieuwe chimpvrouwen in het Budongobos. Voor de oorspronkelijke vrouwen zijn het vooral voedselconcurrenten. Een van de vrouwelijke chimpansees werd met een baby van een week oud achtervolgd door zes vrouwen. Vijf daarvan hadden óók een kind bij zich. Toen ze werd ingehaald, sloegen de vrouwen de chimpvrouw op de rug, terwijl ze over haar baby heen gebukt stond om die te beschermen. Na tien minuten wisten de aanvallers het kind los te rukken. Er ontstond ruzie over het kind en een van de vrouwen beet het dood. De moeder vluchtte en is niet meer teruggezien.