Fraudeur US Foodservice 7 jaar naar cel

Een voormalige topman van Ahold-dochter US Foodservice is gisteren door een Amerikaanse rechtbank veroordeeld tot zeven jaar celstraf voor onder meer fraude. Het gaat om hoofd marketing Mark Kaiser.

Kaiser (52) heeft zich volgens de rechtbank, samen met anderen, schuldig gemaakt aan het opvoeren van inkoopkortingen die niet werden ontvangen. Hiermee wilde hij de winstcijfers van de Amerikaanse groothandel beïnvloeden om bepaalde financiële doelstellingen te halen. De rechter sprak van een „verbijsterend peil van corruptie op het hoogste niveau van het Amerikaanse bedrijfsleven”.

Toen de boekhoudfraude in februari 2003 bekend werd, kwam het moederconcern van Albert Heijn en Etos in grote problemen. De aandelenkoers zakte met ruim 60 procent, banken vroegen extra financiële zekerheden en de winstcijfers moesten over een aantal boekjaren worden herzien.

De fraude bij US Foodservice bedroeg 800 miljoen dollar (593 miljoen euro). Bij de bekendmaking kwamen andere onregelmatigheden in de boekhouding bij Ahold aan het licht. Zo telde het concern onterecht resultaten mee in jaarcijfers van deelnemingen. In totaal werd 1 miljard dollar te veel aan winst opgegeven.

Topbestuurders van Ahold zijn hiervoor veroordeeld in Nederland. Ze kregen geldboetes, maar geen gevangenisstraf. Enkele van de toenmalige bestuurders zijn daarna in hoger beroep gegaan.

Het Amerikaanse Openbaar Ministerie had tegen Kaiser een straf tussen de 5 jaar en 3 maanden en 6,5 jaar geëist. De rechter gaf hem een hogere straf, omdat hij oordeelde dat het bewijs in de zaak er sterk op wees dat Kaiser „de organisator en leider van de frauduleuze activiteiten was”. Kaiser krijgt ook een boete van 50.000 dollar.

Kaiser gaf voor de rechtbank toe dat hij „slechte beslissingen had genomen en slechte fouten had gemaakt”. Hij vroeg de rechter om clementie, omdat hij naar eigen zeggen nooit „werd geleid door hebzucht in alles wat ik heb gedaan”.