Feyenoord wil Adriaanse als oefenmeester

Feyenoord wil trainer Co Adriaanse als opvolger van Erwin Koeman aanstellen. Bestuursleden van de Rotterdamse voetbalclub hebben een eerste gesprek met de 59-jarige oefenmeester gevoerd. Adriaanse nam gisteren ontslag als coach van Metallurg Donetsk.

Financieel directeur Onno Jacobs, technisch manager Peter Bosz en adviseur Wim Jansen spraken onlangs in Oekraïne met Adriaanse. „We hebben van gedachten gewisseld over de toekomstplannen van Feyenoord en afgesproken om op korte termijn weer contact met elkaar op te nemen”, bevestigt Bosz.

Adriaanse benadrukt dat zijn vertrek bij Metallurg Donetsk niets met de belangstelling van Feyenoord heeft te maken. „Co heeft een nieuwe aanbieding van Metallurg Donetsk geweigerd”, laat Willem Zeijlmans, de vertrouwensman van Adriaanse, weten.

Feyenoord en Adriaanse willen niets over de inhoud van het eerste gesprek vrijgeven. De komst van de oud-trainer van onder meer Ajax, AZ, FC Porto en Willem II zal onder meer afhangen van het budget waarmee de nieuwe trainer van de club kan werken.

De komst van Adriaanse wordt breed gedragen in Rotterdam-Zuid. Interim-trainer Leo Beenhakker, aanvoerder Theo Lucius, doelman Henk Timmer en clubicoon Pierre van Hooijdonk bestempelden de oefenmeester als de beste kandidaat voor het trainerschap van Feyenoord. Ook supporters van de club kozen in polls op internet voor de geboren Amsterdammer met Ajax-achtergrond.

„Adriaanse zou perfect passen bij Feyenoord”, zei Lucius onlangs. „We hebben een harde hand nodig.” De aanvoerder kreeg bijval van interim-trainer Beenhakker. „Zoals ik Co ken, denk ik dat de klus bij Feyenoord op zijn lijf is geschreven.”

Feyenoord heeft een slecht seizoen achter de rug. In de eredivisie eindigde de club op de zevende plaats. In de play-offs voor een plaats in het UEFA-Cuptoernooi van komend seizoen werden de Rotterdammers uitgeschakeld door FC Groningen, waardoor Feyenoord komend seizoen geen Europees voetbal speelt. Trainer Koeman stapte na afloop van de reguliere competitie op. Beenhakker zat als interim-coach op de bank voor de duels tegen Groningen.

Adriaanse was bezig aan zijn eerste seizoen in Donetsk. De oefenmeester kon niet overtuigen met zijn werkgever. Ook onder Adriaanse is Metallurg een middenmoter in de nationale competitie. En hoewel geld geen probleem is bij Metallurg, merkte Adriaanse dat de beste voetballers van Europa ook niet voor veel geld naar Oekraïne willen verhuizen. (ANP)