Ex-gijzelaar FARC: Betancourt leeft

Na een zwerftocht van zeventien dagen door het oerwoud van Colombia en bijna negen jaar gevangenschap is de 32-jarige politieman John Frank Pinchao in vrijheid. Uitgedroogd, broodmager en overmand door emoties kroop hij woensdag uit de jungle nadat hij op 28 april aan zijn bewakers van de rebellenbeweging FARC ontsnapte. De Colombiaan zat gevangen in Vaupés, een dunbevolkt departement (30.000 mensen, voornamelijk indianen) dat grenst aan Brazilië.

Pinchao bracht meer goed nieuws. De ruim vijf jaar geleden door de FARC ontvoerde Colombiaanse presidentskandidate Ingrid Betancourt leeft nog. Ze zat bij hem in het kamp gevangen en herstelt er van geelzucht. Ze heeft vijf keer tevergeefs geprobeerd te vluchten, aldus Pinchao. Betancourt zou veel lezen, gymnastiek doen, radio luisteren en aan haar dagboeken werken.

Ook de campagneleidster van Betancourt, Clara Rojas, zit in hetzelfde kamp. Ze moedert er over haar 3-jarige in gevangenschap geboren zoontje Emanuel. En de familie van de drie Amerikanen Marc Gonsalves, Thomas Howes en Keith Stansell – in 2003 in het oerwoud neergestort met een vliegtuigje – kan eveneens opgelucht ademhalen. Ook deze drie mannen zitten in het kamp dat Pinchao wist te ontvluchten.

De gevangenen worden door de FARC volgens Pinchao om de paar maanden verplaatst. Soms hoorden ze legerhelikopters overvliegen. Dan wisten ze dat bevrijding maar ook de dood nabij kon zijn. Maar voor velen was alles beter dan het eindeloos in gevangenschap wachten in het oerwoud, aldus de ex-gijzelaar.

Onderhandelingen over een mogelijke ruil van gevangenen zijn in Colombia nog nooit echt van de grond gekomen. President Uribe heeft op 11 mei de mogelijkheid genoemd om eenzijdig guerrillastrijders vrij te laten, om de FARC aan te sporen datzelfde te doen met hun gegijzelden. De FARC hebben 56 gijzelaars die ze willen ruilen tegen 500 voormalige gevangen rebellen. Hun woordvoerder Raúl Reyes zei gisteren dat ze pas met de regering om de tafel gaan zitten als het Colombiaanse leger zich terugtrekt uit twee gemeenten in het zuiden van het land.

Meer over Pinchao op het weblog van onze correspondent: www.nrc.nl/tango