‘EU slaat verkeerde toon aan’

De EU slaat in de moeizame onderhandelingen met Rusland de verkeerde toon aan. Dat vindt Péter Balázs, Hongaars oud-lid van de Europese Commissie. „Tegen een land als Macedonië kun je als een schoolmeester vertellen wat het fout doet. Niet tegen Rusland.” Moskou kan in de dialoog met een verdeelde EU de lidstaten ook al te makkelijk uit elkaar spelen.

Als voorbeeld noemt Balázs de kwestie over de gastoevoer naar Europa. Om de onafhankelijkheid van Russisch gas te beperken werkt de EU aan de gaspijpleiding Nabucco die op termijn gas uit de Kaspische Zee-regio naar Europa moet voeren. Nabucco is een concurrent van de door de Russen gedomineerde Blue Stream-pijpleiding die grotendeels dezelfde westwaartse route volgt. Maar Nabucco bestaat slechts op papier; de Blue Stream-pijpleiding reikt inmiddels al tot Turkije. Reden voor EU-lidstaat Hongarije om samenwerking met de Russen te zoeken. „Wat kan ik anders? Met dromen kun je de kachel niet stoken”, aldus de Hongaarse premier Ferenc Gyurcsány in maart. De Hongaren werden om het gebrek aan loyaliteit door de EU op de vingers getikt.

Onterecht, vindt Balázs. „Als het om gas gaat is het ieder voor zich. Hongarije mag niet in zee met de Russen, terwijl Oostenrijk – speler in hetzelfde Nabucco-project – wel met Iran mag samenwerken? Dan meten we met twee maten.” Het Oostenrijkse energiebedrijf OMV, deels in handen van de staat, tekende onlangs met Iran een overeenkomst over de levering van vloeibaar gas. Volgens Balázs kunnen EU-leden elkaar niets verwijten, zolang de EU niet met een geloofwaardig, gezamenlijk plan komt.

    • Tijn Sadée