Donkere materie

Donkere materie Kort nieuws In Washington, Amerika, hebben wetenschappers van NASA met de Hubble-telescoop gemeten hoe het licht van sterren afbuigt als het in de buurt van sterrenstelsels komt. De wetenschappers zagen dat de telescoop niet dezelfde uitkomst had als de berekening die zij van tevoren hadden gemaakt. Het licht boog anders af. Dat komt door de donkere materie, zeggen de wetenschappers. Donkere materie is materie die geen licht uitstraalt en als je er licht op laat schijnen dan absorbeert de materie dat en kan het dus niet weerkaatsen. Het laat het licht wel verder afbuigen. En daarmee verraad de materie zich. Op de foto zie je hoe licht weerkaatst wordt, behalve in de middelste ring. Daar zit de donkere materie. (foto AP) This photo supplied by NASA-ESA on Tuesday, May 15,2007, shows a ring of what NASA says is dark matter, which measures 2.6 million light-years across, which was found in the cluster ZwCl0024+1652, located 5 billion light-years from Earth. An international team of astronomers using the Hubble Space Telescope has discovered the ghostly ring of dark matter that was formed long ago during a titanic collision between two massive galaxy clusters. It is the first time that a dark matter distribution has been found that differs substantially from the distribution of ordinary matter. Astronomers have long suspected the existence of the invisible substance of dark matter as the source of additional gravity that holds galaxy clusters together. Although astronomers don't know what dark matter is made of, they hypothesize that it is a type of elementary particle that pervades the Universe. (AP Photo/NASA-ESA) Associated Press

Kort nieuws

In Washington, Amerika, hebben wetenschappers van NASA met de Hubble-telescoop gemeten hoe het licht van sterren afbuigt als het in de buurt van sterrenstelsels komt. De wetenschappers zagen dat de telescoop niet dezelfde uitkomst had als de berekening die zij van tevoren hadden gemaakt. Het licht boog anders af. Dat komt door de donkere materie, zeggen de wetenschappers. Donkere materie is materie die geen licht uitstraalt en als je er licht op laat schijnen dan absorbeert de materie dat en kan het dus niet weerkaatsen. Het laat het licht wel verder afbuigen. En daarmee verraad de materie zich. Op de foto zie je hoe licht weerkaatst wordt, behalve in de middelste ring. Daar zit de donkere materie. (foto AP)