Doelvrouw redt hockeysters A’dam

De hockeysters van Amsterdam hebben gistermiddag de eerste finalewedstrijd om de landstitel gewonnen van favoriet Den Bosch.

In het Wagenerstadion won Amsterdam in een spannend duel pas na strafballen. Met dank aan de Amsterdamse keepster Floortje Engels; zij stopte de laatste drie strafballen van Den Bosch.

Morgen volgt de tweede wedstrijd bij Den Bosch, dat de afgelopen negen jaar onafgebroken landskampioen werd. Als Amsterdam dat duel ook wint, is die ploeg landskampioen – dat gebeurde voor het laatst in 1992. Bij winst voor Den Bosch volgt zondag een derde en laatste wedstrijd, opnieuw in de Brabantse hoofdstad.

Amsterdam en Den Bosch waren de hele wedstrijd aan elkaar gewaagd. Na de reguliere speeltijd en de verlenging was de stand 2-2.

Den Bosch, dat in de competitie eerste werd met een voorsprong van 14 punten op Amsterdam en Laren, begon goed en kwam na twee minuten op voorsprong door een strafcorner van Janneke Schopman. Vijf minuten later maakte Evelien Wisse Smit gelijk.

Een kwartier na rust nam Den Bosch opnieuw de leiding, via Melanie Petit dit de la Roche. Maar Amsterdam vocht zich terug in de wedstrijd en tien minuten voor tijd trok Jolanda Clemens de stand gelijk. Vera Vorstenbosch kreeg de kans Den Bosch alsnog aan de zege te helpen, maar haar tip-in ging vlak voor tijd net naast.

In de strafballenserie leek Den Bosch op de overwinning af te stevenen na doelpunten van Janneke Schopman en Maartje Paumen, maar keepster Floortje Engels stopte vervolgens de inzetten van Mijntje Donners, Vera Vorstenbosch en Pauline Brugts. Voor Amsterdam misten Caroline van Batenburg en Jolanda Clemens, maar Sylvia Karres pushte de beslissende strafbal wel achter de Bossche keepster Lizzie Koeton.

De mannen van HC Rotterdam hebben zich verzekerd van deelname aan de Euro Hockey League van komend seizoen door gisteren de derde plaats in de hoofdklasse veilig te stellen. SCHC werd thuis met 3-2 verslagen, nadat het eerste duel in Bilthoven al op strafballen was gewonnen door Rotterdam.