Chocoladerepen voor balorige stappers

Chocola als wapen in de strijd tegen vandalisme. De politie in Schiedam heeft de afgelopen vier weken repen uitgedeeld aan bezoekers van twee uitgaansgelegenheden aan het Broervest in Schiedam. Maurice Visser, uitbater van bar-dancing Havana, is enthousiast: „Er is nu veel minder ellende op straat.”

Waarom chocola en niet bijvoorbeeld een zakje chips?

„In chocola schijnt een stofje te zitten waarvan je gezellig en relaxed wordt. De horecapolitie kwam een tijdje geleden bij me langs met een vreemd verhaal. In Engeland was chocola uitgedeeld in discotheken. Binnen de kortste keren daalde het aantal aangiftes waarbij uitgaanspubliek was betrokken met 60 procent. De politie vroeg of ik mee wilde werken. Waarom niet? Hier gebeurt ook van alles, van omgeschopte fietsen en wildplassers tot jongeren die voor de deur slaags raken. Misschien helpt het.”

Wat deelt u uit, melk of puur?

„Repen melkchocolade van het merk Vollmilch, 100 gram per stuk. Heavy stuff, hoor. We zeggen er niet bij dat het een cadeautje van de politie is, dat werkt averechts. Dan krijg je meteen gasten die zeggen: ‘Dat mot ik niet.’ Wat me is opgevallen: de wikkels worden niet op straat gegooid. Daaraan kun je al merken dat chocola een goede invloed heeft.”

Drank is de oorzaak van de meeste problemen. Kunt u niet beter chocolademelk schenken in plaats van bier?

„Hoeveel cafés zouden dan nog het hoofd boven water houden? Ik hoop dat deze try-out landelijke navolging krijgt. Chocola houdt de stapper mak. Ik vind het ook een mooi stukje aftersales. Alleen wie gaat dat betalen? Is er niet een chocoladefabrikant die de horeca tegemoet wil komen? Ik bedoel: een firma die qua prijs een beetje chocola bij de wijn doet.”