Bush en Blair: Irak aanvallen was juist

Hoewel hij veel populariteit verloor door ‘Irak’ acht Tony Blair het besluit om met George W. Bush ten oorlog te trekken tegen Saddam Hussein, nog steeds juist. Die boodschap droegen de twee leiders gisteren uit tijdens een gezamenlijke persconferentie in de tuin van het Witte Huis. De Britse premier brengt dezer dagen een nostalgisch afscheidsbezoek aan de Amerikaanse president, voordat hij eind juni zijn ambt neerlegt.

Bush werd herinnerd aan zijn eerdere uitspraak, dat hij graag tot het eind van zijn presidentschap met Blair had samengewerkt. Blair moest eerder vertrekken. Of Bush dacht dat dit deels aan hem te wijten was? „Ik heb het Labour-congres niet gepeild, het zou kunnen. [...] Ik weet het niet.”

Bush herhaalde dat hij er van uitgaat dat de geschiedenis hen uiteindelijk gelijk zal geven inzake Irak.

Hij vertelde dat hij het afgelopen jaar drie biografieën las over de eerste Amerikaanse president, George Washington. „Mijn standpunt is: als ze nummer 1 nog steeds analyseren, dan hoeft nummer 43 zich niet druk te maken. Ik zal het niet meer meemaken dat de definitieve geschiedenis van mijn regering geschreven wordt.”

Want, argumenteerde Bush, „wanneer je je met grote onderwerpen bezighoudt en met beleidsplannen werkt die gebaseerd zijn op doorwrochte filosofie om delen van de wereld vreedzamer te maken, zal je er zelf niet meer zijn om dat mee te maken.”

Blair zei dat hij het nog steeds juist acht „dat Groot-Brittannië na ‘11 september’ schouder aan schouder naast Amerika is gaan staan. Ik ben van dat standpunt nooit afgeweken. Ik heb er geen spijt van.”

De sfeer was door verscheidene grappen van Blair en Bush gisteren erg jolig. Na een lastige vraag van een Britse verslaggever zei Blair dat Bush „zeker vergeten was hoe de Britse media kunnen zijn?”. Bush, ad rem: „Hij [de journalist] moest wakker worden voor hij zijn vraag kon stellen.”

En toen van buiten geschreeuw doordrong in de tuin, wist Blair ook daar mee om te gaan: „Het zouden fans van ons kunnen zijn, maar ik heb het gevoel dat dat niet zo is. En daar gaat het om. Het gaat om democratie.”

Tekst en videobeelden op: www.whitehouse.gov