Brussel wil celstraf voor werkgevers met illegalen in dienst

BRUSSEL. Werkgevers die illegalen in dienst nemen moeten strenger worden gestraft. In ernstige gevallen zouden ze ook celstraffen moeten kunnen krijgen. Europees commissaris Franco Frattini (Justitie) heeft woensdag voorgesteld daarover in Europees verband afspraken te maken. Het voorstel van Frattini is onderdeel van de brede aanpak die de Commissie voorstaat voor de migratieproblematiek. Dat onderwerp kwam weer hoog op de Europese agenda te staan doordat vorig jaar een recordaantal migranten probeerde per boot Zuid-Europa te bereiken. Frattini wil werkgevers in de EU verplichten te controleren of hun werknemers een verblijfsvergunning hebben. Werkgevers die dat niet doen kunnen worden gestraft met boetes of worden gedwongen achterstallig loon en sociale premies te betalen. Ook kunnen ze in het voorstel worden uitgesloten van overheidsopdrachten. In `ernstige gevallen` moeten werkgevers ook celstraffen kunnen worden opgelegd. Lidstaten mogen zelf de hoogte van de celstraffen bepalen.