Brede steun in Labour voor Brown als opvolger van Blair

De Britse minister van Financiën Gordon Brown heeft de strijd om het leiderschap van de Labour Partij onverwacht snel in zijn voordeel beslist.

Woensdagavond al bleek zijn enige overgebleven tegenkandidaat, het Lagerhuislid John McDonnell, niet de minimaal vereiste steun van 45 Labour-Lagerhuisleden te hebben verworven. In totaal spraken 313 van de 352 leden van de Labour-fractie in het Lagerhuis zich uit voor Brown. Daarmee stond vast dat de 56-jarige Schot de nieuwe partijleider is en dat partijleden en vakbonden, vanouds ook stemgerechtigd in de partij, verder niet meer aan de verkiezing te pas hoeven te komen.

Brown, die altijd al gold als de favoriet voor de opvolging van premier Tony Blair, verklaarde gisteren op een persconferentie in Londen dat hij zeer vereerd was met de overweldigende steun van de partij. „De schaal ervan toont een volkomen verenigde partij”, aldus de minister. De komende weken kan hij zich nu voorbereiden op het premierschap. Blair kondigde vorige week aan dat hij op 27 juni opstapt.

Na de zege van Brown gingen stemmen op om hem eerder te laten aantreden als de nieuwe premier. „We krijgen wekenlang een soort afscheidstournee van de premier, terwijl de regering aan het werk zou moeten met het besturen van het land”, aldus de Conservatieve leider David Cameron.

Brown zei de komende weken echter te willen gebruiken om te „luisteren en te leren” wat de burgers bezighoudt. Dat zou ook het uitgangspunt worden van zijn regering, zo kondigde hij aan. „Ik zal er naar streven uw vertrouwen te winnen”, aldus Brown.

Tevens kondigde hij gisteren aan voor eind dit jaar plannen te presenteren voor een constitutionele hervorming, die onder meer de rol van het parlement moet versterken. „We moeten een uitvoerende macht krijgen, die meer verantwoording aflegt”, aldus de aanstaande premier.