Anky van Grunsven weer aan de top

Na een klein jaar van inactiviteit op sportief gebied staat Anky van Grunsven na de eerste dag van de nationale titelstrijd dressuur in Eindhoven gewoon weer als eerste geklasseerd. Met Keltec Salinero scoorde ze 78,375 en daar kwam niemand bij in de buurt. „Dit had ik ook niet echt verwacht”, zei ze, nu met nog twee onderdelen te gaan haar zoveelste titel binnen handbereik is.

Vorig jaar augustus werd Van Grunsven in Aken wereldkampioen. Daarna kwam ze nauwelijks nog in actie. Begin maart beviel ze van haar dochter, Ava Eden. Kort daarna pakte ze de sport weer op. „Eigenlijk zijn er maar vijf weken geweest dat ik niet op het paard heb gezeten. Het viel allemaal nog wel mee.”

De tweevoudige wereld- en olympisch kampioene uit Erp zei voor haar rentree zowaar enigszins zenuwachtig te zijn geweest. „Echt waar. Waarom doe ik dit überhaupt nog, flitste even door mijn hoofd. Maar de paarden die ik nu heb kan ik ook niet thuislaten. Ze horen in de top. Toch heeft het me verrast dat het meteen zo goed ging. ”

Van Grunsven sluit vooralsnog niet uit dat Sjef Janssen, haar trainer en echtgenoot, terugkeert als bondscoach van de dressuurruiters. Gisteren pleitte ze voor een lijmpoging. „Ik denk dat hij de juiste man op de juiste plaats is. Ik zou geen betere weten.”

Ze zei zowaar verrast te zijn geweest toen Janssen recentelijk opstapte. „Ik heb me er echt niet mee bemoeid. Natuurlijk wist ik dat hij het moeilijk had met bepaalde zaken. Hij had wel eens gezegd ermee te stoppen, maar het dan ook doen is weer iets heel anders. Ik vind het jammer.” (ANP)