Actie tegen Gelt Dekker op Curaçao

De Curaçaose politieke partij Pueblo Soberano (PS), ofwel Soeverein Volk, is een handtekeningenactie begonnen om de Nederlandse zakenman Jacob Gelt Dekker het land uit te zetten. Daarnaast eist de Venezolaanse consul op Curaçao dat Gelt Dekker zijn aanduiding ‘drugsbaron’ voor de Venezolaanse president Hugo Chávez intrekt.

Aanleiding is een recente toespraak van Gelt Dekker op een conferentie voor 400 potentiële investeerders op Curaçao. Met behulp van een geprojecteerd hakenkruis vertelde hij daar over de „antisemitische” behandeling die hem ten deel valt op Curaçao. President Chávez van Venezuela en zijn Boliviaanse ambtsgenoot Morales noemde hij drugsbaronnen.

Vorige zomer schreef de zakenman, die 55 miljoen euro in het eiland investeerde, een kritische column voor de website luchtvaartnieuws.nl over de „incompetente kliek die Curaçao vandaag in haar greep heeft”. De ophef over die column doofde als een nachtkaars.

De nieuwe kamikazeactie levert Gelt Dekker veel kritiek op. Gezaghebber Lisa Richards-Dindial overwoog juridische stappen vanwege belediging van bevriende staatshoofden. Ze zegt de zakenman nu verder te negeren, maar voor PS-leider Helmin Wiels is de maat vol. „Negeren kan niet meer, hij heeft ons volk en onze autoriteiten nu al meerdere malen beledigd”, aldus Wiels. De partij denkt 15.000 handtekeningen op te halen om Gelt Dekker het land uit te zetten. Gelt Dekker zou na bedreigingen naar zijn huis in Key West zijn uitgeweken, maar werd deze week wel geïnterviewd in de studio van een Curaçaos radiostation.