1 Chatten

Leerlingen van het Maurick College in Vught doen eindexamen Nederlands. Foto Flip Franssen Nederland, Vught, 22-5-2006 Leerlingen van het Maurick college doen eindexamen Nederlands. Schoolonderzoek. Foto: Flip Franssen Franssen, Flip

Examenchat

www.examen.nl

Oefeningen maken eindexamenleerlingen het hele jaar. Maar het gros bijt zich pas vlak voor het examen in de stof vast, zegt Yvonne Kuypers van de educatieve uitgeverij Malmberg. „Deed ik vroeger ook. En dan komen de vragen. En is de school dicht.”

Omdat ouders het ook niet altijd weten, biedt Malmberg leerlingen de mogelijkheid vragen te stellen via msn (een chatprogramma). Twee dagen voor het examen economie, aardrijkskunde en geschiedenis zet de uitgeverij van acht tot tien uur ’s avonds vijftig docenten achter de pc. Leerlingen voegen de nicknames van de leraren aan hun chatlijst toe, en het chatten kan beginnen.

„Volgend jaar willen we hulp voor álle examenvakken bieden.” Althans voor zover dat mogelijk is.

„Een alfavraag, dat zal lastig worden”, geeft Kuypers toe. „ Je kunt moeilijk een samenvatting Nederlands via msn bespreken.” De uitgeverij ziet vooral voordeel in de mogelijkheid om onrust bij leerlingen weg te nemen. „Ze gaan met meer vertrouwen het examen in. Alleen al het idee van controle maakt de kans op slagen groter.” (LN)