Man na 9 jaar vrij uit jungle Colombia

Johnnie.jpgNa een zwerftocht van zeventien dagen door het oerwoud van Colombia en bijna negen jaar gevangenschap is de 32-jarige politieman John Frank Pinchao in vrijheid. Uitgedroogd en overmand door emoties dook hij gisteren op nadat de man op 28 april aan zijn bewakers van de rebellenbeweging Farc ontsnapte. Hij zat gevangen in de jungle van Vaupés, bij de grens met Brazilië. En Pinchao bracht meer goed nieuws. De ruim vijf jaar geleden door de Farc ontvoerde Colombiaanse presidentskandidate Ingrid Betancourt leeft nog. Ze zat bij hem in hetzelfde kamp met gevangenen en herstelt er van geelzucht. Betancourt zou vijf keer tevergeefs hebben proberen te vluchten. Haar campagneleidster Clara Rojas moedert er over haar driejarige in gevangenschap geboren zoontje Emanuel. En ook de familie van de drie Amerikanen Marc Gonsalves, Thomas Howes en Keith Stansell - in 2003 in het oerwoud neergestort met een vliegtuigje - kan opgelucht adem halen. Ook deze drie mannen zitten in het kamp dat Pinchao wist te ontvluchten.

Pinchao werd in november 1998 samen met zestig andere personen als gijzelaar meegenomen door de Farc. Die hadden een aanval uitgevoerd in het stadje Mitú waarbij zo´n vijftig mensen om het leven kwamen. Van de oorspronkelijke gijzelaars zaten er nog zeven vast. De gevangenen worden door de Farc volgens Pinchao om de paar maanden verplaatst.

jhonpinchao.jpgPinchao vertelde al jaren zijn ontsnapping te hebben voorbereid. Hij had de laatste tijd een deel van zijn karige rantsoen als noodvoorraad gespaard. 17 dagen geleden zette hij het op een lopen. Wadend door een rivier en zijn lichaam bedekkend met bladeren tegen de muggen en de zon verwijderde hij zich zo ver mogelijk van zijn bewakers. Onderweg is hij af en toe door indianen van eten voorzien. Hij was pas echt veilig toen hij uiteindelijk een Colombiaanse eenheid van de drugspolitie tegenkwam.

Pinchao heeft inmiddels kennis gemaakt met zijn zoontje. Die is geboren kort nadat hij werd ontvoerd. De voormalige gijzelaar zei zich grote zorgen te maken over de tientallen achtergebleven gevangenen. ,,Ik hoop dat ze op de een of andere manier snel terugkeren. Er komt een dag dat ze het licht van de vrijheid zullen zien. God zal ze beschermen en hopelijk krijgen ze nu niet door mijn schuld extra moeilijkheden´´, zei Pinchao op een persconferentie.

In juni 2001 had de familie van de gijzelaar voor het laatst een brief van John ontvangen. Aan zijn zus Clara schreef hij toen te vrezen dat hij nooit meer levend het oerwoud uit zou komen. ,,Het enige dat in de jungle achter zal blijven zijn onze skeletten. De regering heeft namelijk geen enkele belangstelling ons te bevrijden.´´ Onderhandelingen over een mogelijke ruil van gevangenen tussen de Farc en de regering van Uribe zijn nog nooit echt van de grond gekomen.

In december vorig jaar wist de voormalige Colombiaanse minister Fernando Araújo na zes jaar gevangenschap op een identieke manier te ontkomen aan zijn bewakers van de Farc. Twee maanden later werd hij door minister Uribe benoemd tot minister van buitenlandse zaken.