Zangeres Charlie Dée

Charlie Dée. Foto Vincent Mentzel Charlie Dee,zangeres. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Rotterdam,22 augustus 2006 Mentzel, Vincent

De Rotterdamse zangeres Charlie Dée (29) won in 2004 de Grote Prijs van Nederland in de categorie singer/songwriters. Deze week verschijnt haar tweede album Love Your Life met degelijke, montere popliedjes.

Eerste album dat je kocht?

„Een cassettebandje van Kids From Fame, van de gelijknamige televisieserie. Starmaker stond daarop, dat heb ik ontzettend vaak gezongen. Van jongsaf wilde ik nooit iets anders met mijn leven dan zingen en dansen.”

Dansnummer?

„Ik heb al zó lang niet meer gedanst! Moloko met Time is now. Ik ben een groot fan van hun zangeres Rosin Murphy.”

Beste album ooit?

„Bij mij wisselt dat per maand. Het beste album ooit bestaat niet, maar vandaag zeg ik After The Gold Rush van Neil Young. Die neem ik mee naar een onbewoond eiland. Er zit wel veel ellende en liefdesverdriet in, maar bij mij brengt dat altijd een soort rust.”

Troostnummer?

Hallelujah van Jeff Buckley. Als ik verdrietig ben, zet ik dat op om nóg verdrietiger te worden. Laat maar komen, die tranen.”

Verzamel je iets?

„Verrassinkjes uit kindersurprise-eieren. Ik heb er twee- à driehonderd. Vroeger stonden ze door mijn hele huis, maar sinds kort heb ik ze allemaal in een doos gedaan. Laatst was ik ziek en toen kwam mijn vriendinnetje met zo’n ei aan. Daar word ik nog steeds heel blij van.”

Wat is je vervelendste karaktertrek?

„Ik ben een verschrikkelijke control freak. Ik kan niemand zomaar z’n ding laten doen. Altijd moet ik nog even controleren: ‘Heb je dat gedaan?’ Niets kan ik aan het toeval overlaten. Geloof me, dat is geen goede eigenschap.”

    • Jan Vollaard