Wat doen de kinderen?

Ridder in harnas

Zwaardvechten

Kinderen die ridders in actie willen zien kunnen in Kasteel Hoensbroek op 19 en 20 mei en 27 en 28 mei naar een Riddertoernooi. Gezeten op prachtig uitgedoste paarden proberen ridders hun lans op elkaars borst te breken en ook zijn er zwaardexercities en demonstraties van de boogschutters. In het Ridderkampement hangen de vlaggen uit, zijn de tenten opgesteld en branden de kampvuren. Hier lopen de ridders in blinkend harnas en vrouwen en kinderen in middeleeuwse kledij. De ridders oefenen hun gevechtstechnieken. De kinderen spelen, vrouwen bereiden het eten en ambachtslieden tonen hun vakmanschap. Een van de veertig kasteelvertrekken is een geheime kamer, die moeilijk te vinden is en wie durft kan in de middeleeuwse kerker van het kasteel bibberen.

Ridderfestijn op za 19 en zo 20 mei én Pinksteren, zo 27 en ma 28 mei van 10-17u30 in Kasteel Hoensbroek, Klinkertstraat 118, Hoensbroek. Inl 045-5227272 en www.kasteelhoensbroek.nl. Toegang kinderen van 4-12 jaar €4,50, daarboven €6,50 en 60+ € 6.

Drukselen

Op 20 mei organiseert het Groninger Museum de jaarlijkse Ploegdag. Met allerlei activiteiten voor jong en oud zoals lezingen, muziek, taxaties, rondleidingen en de speelfilm Ik ga naar Tahiti. In het kinderatelier is er tussen 12-16u een speciaal programma met aandacht voor de drukseltechnieken van boekdrukker/kunstenaar Hendrik Werkman.

De Ploegdag in het Groninger Museum, Museumeiland 1 op 20 mei van 12-16u. Alle activiteiten zijn gratis op vertoon van een geldige entreekaart. Gratis toegang voor bezoekers die voor een taxatie van hun De Ploeg-werk komen. Inl www.groningermuseum.nl en 050-3666555

Poppenkast kijken

Op woensdag, zaterdag en zondag om 13u, 14u, 15u en 16u kunnen kinderen vanaf 4 jaar weer naar de avonturen van Jan Klaassen en Katrijn bij de poppenkast van de Dam in Amsterdam kijken. Behalve oerhollandse vertellingen zal poppenspeler Misha Kluft ook Surinaamse en Afrikaanse vertellingen spelen.

Check www.kalebas.nl of www.poppenkastvandedam.nl voor actuele speeldata en tijden.

Muzikale reis maken

Houtblazers maken zondag 20 mei tijdens het laatste familieconcert in Museum Hilversum een muzikale reis. Jeannet Landré (fluit), Ingrid Nissen (hobo) en Hajime Konoe (fagot) spelen werken van o.a. Britten, Haydn en Debussy. De muziek wordt afgewisseld met verhalen over de componisten en instrumenten.

Familieconcert op zo 20 mei om 11u in Museum Hilversum, Kerkbrink 6, Hilversum speciaal bedoeld voor kinderen van 6 tot 12 jaar, samen met hun (groot)ouders. Kaarten: € 7,50 (volw), € 5 (jeugd). Res 035-6248488 of vanaf 10u45 aan de zaal.

Ontdekken

Meng veertig schepjes zand met zeven schepjes pure boetseerklei. Vul dit aan met 53 schepjes water en… je hebt drijfzand! Over drijfzand bestaan veel verhalen. Tijdens de Wakker Worden Kinderlezing op zondag 20 mei van 11-12u in science center NEMO ontdekken kinderen zelf welke waar zijn en welke niet. Experimenteel natuurkundige Daniel Bonn zorgt daarbij voor vers zelfgeschept drijfzand uit Iran.

Kinderlezing op zo 20 mei van 11-12u in NEMO, Oosterdok 2, Amsterdam. Toegang €2,50, bij een NEMO-entreekaartje is toegang inbegrepen. Aanmelden tot 18 mei via www.kinderlezingen.nl.

Dauwtrappen

Dauwdruppels van Hemelvaartsdag zouden mensen jong en mooi maken dachten de mensen vroeger. Kinderen en hun ouders die daarin geloven kunnen in het Harderbos op 17 mei al heel vroeg op pad om de dauw weg te trappen. En omdat het ’s ochtends vroeg nog zo rustig is, zijn er misschien ook schuwe bewoners van het bos te zien. Na een wandeling van zo’n twee uur is er een ontbijt bij een van de boeren die in de buurt van het Harderbos wonen.

Dauwtrappen op do 17 mei vanaf 7u in het Harderbos. Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Kosten kinderen tot 12 jaar € 8, daarboven leden € 10 en niet-leden € 13. Vertrekpunt: Pottenbakkerij, Sternweg, Harderwijk. Res www.natuurmonumenten.nl

Dauwtrappen 2

Dauwtrappen met ontbijt kan ook op Hemelvaartsdag in de Kaapse bossen (Utrechtse Heuvelrug). Boswachters geven informatie over de Kaapse Bossen en wat er op dat moment in de natuur te beleven is en ‘s ochtends vroeg zijn de vogels dan al lang uit de veren. Ze laten zich van hun mooiste kant horen en soms zelfs zien. En met wat geluk loopt er misschien wel een ree. Het ontbijt is in de werkschuur, halverwege de tocht.

Dauwtrappen op do 17 mei van 7-10u30 in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Kosten (tot 12 jaar) € 2, leden € 4, en niet-leden € 7 (en een vrijwillige bijdrage voor het ontbijt). Vertrekpunt: Theehuis Helenaheuvel, Helenalaan, bij de Amersfoortseweg, Doorn. Res 035-6559955.

Koekjes bakken

In het Bakkerijmuseum hebben alle vrijwilligers met Hemelvaartsdag kleren uit de jaren twintig aangetrokken. En de bakker demonstreert hoe ze zo'n tachtig jaar geleden koek, marsepein, suikergoed en chocolade maakten. Kinderen kunnen op een speurtocht door het museum. En als de oplossing goed is mogen ze een koek decoreren.

Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij, Nieuwstraat 8, Medemblik. Open op 17 mei van 12-17u. Inl www.deoudebakkerij.nl of 0227-545014