VS en Rusland willen ‘toon matigen’

Rusland en de VS zijn gisteren in besprekingen tussen president Vladimir Poetin en minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice ten aanzien van een reeks conflicten niet nader tot elkaar gekomen. Maar Poetin en Rice spraken wel af dat ze „de toon in de openbare polemiek zullen matigen”, zoals Rice’s Russische ambtgenoot Sergej Lavrov het na afloop uitdrukte.

Rice besprak in Moskou de vele geschillen tussen beide landen – het Amerikaanse raketschild in Polen en Tsjechië, de onafhankelijkheid van Kosovo, en de Russische ruzies met de buurlanden Polen, Estland en Litouwen. Na afloop bleek dat Poetin en Rice op geen enkel gebied tot een oplossing waren gekomen.

Op een persconferentie zei minister Lavrov dat er geen sprake is van een nieuwe Koude Oorlog – hetgeen Rice zelf al in het vliegtuig naar Moskou had gezegd. Lavrov zei dat „er altijd situaties zijn waarin onze standpunten niet overeenkomen”. Berichten over een „catastrofale” neergang in de betrekkingen en „een nieuwe Koude Oorlog” zijn evenwel „mediaspeculaties”, zo stelde Lavrov. Hij herhaalde het Russische standpunt dat Moskou het raketschild in Oost-Europa als een bedreiging ziet. Rice zei dat de VS vasthouden aan hun recht zich tegen aanvalsraketten te verdedigen. „De VS moeten in staat zijn door te gaan met het gebruik van technologie om zich te verdedigen en dat zullen we doen. Ik denk niet dat iemand verwacht dat de VS een veto tegen Amerikaanse veiligheidsbelangen zullen toestaan.”

Lavrov en Rice zeiden het eens te zijn dat er in Kosovo een oplossing gevonden wordt die voor alle partijen aanvaardbaar is, maar beiden stelden die oplossing niet te zien. Anders dan de VS is Rusland tegen de onafhankelijkheid van Kosovo; het wil dat verder wordt onderhandeld en dat geen partij een oplossing mag worden opgelegd.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier sprak gisteren namens de EU – waarvan Duitsland voorzitter is – ook met Poetin. Na afloop zei hij dat Rusland en de EU beide „geïnteresseerd zijn in het wegwerken van onze geschillen en soms zelfs botsingen” om te voorkomen dat ze „belangrijke politieke conflicten worden”. (AP, AFP)