Voorzitter FIFA steunt voorstel van Cruijff

Voorzitter Joseph Blatter van de wereldvoetbalbond (FIFA) steunt het voorstel van Johan Cruijff om voor clubs een maximum te stellen aan het aantal buitenlandse voetballers. Dat zegt de Zwitser vandaag in een interview met De Telegraaf.

Cruijff bekritiseerde in het verleden vaker het toenemend aantal buitenlanders in de nationale competities. In zijn column in De Telegraaf stelde de oud-voetballer in het najaar van 2004 voor eredivisieclubs te verplichten minimaal zes spelers op te stellen met de Nederlandse nationaliteit. Italië kent al een dergelijke regel. Cruijff constateerde stagnering van de „doorstroming van talent”. Daar zou het Nederlands elftal de dupe van zijn.

Blatter, die binnenkort voor de derde keer op rij wordt verkozen tot FIFA-voorzitter, juicht het voorstel toe. „Jullie eigen Johan Cruijff is de eerste geweest die de voetbalwereld erop attent heeft gemaakt. (...) Zowel de FIFA als de UEFA is een groot voorstander van deze zes-plus-vijfregel.”

De Zwitser stelt dat Europese clubs zichzelf niet in de hand hebben. „Ze steken veel geld in dure jeugdopleidingen, maar frustreren vervolgens dat talent door voor miljoenen spelers uit de hele wereld te kopen. (...) Wat dat betreft zou het rijke Europa zich moeten schamen dat al twee jaar op rij een Braziliaanse club, met alleen Braziliaanse voetballers, de wereldbeker voor clubteams heeft gewonnen.”

Blatter rekent bij de doorvoering van de regel op de nieuwe UEFA-voorzitter Michel Platini. „Het is nu aan Michel Platini om namens het Europese voetbal duidelijk te maken, dat het in de sport soms anders werkt. De volgende stap is een speciale sportwet te creëren, waarin zowel het individueel als collectief belang wordt beschermd.”

Volgens de FIFA-voorzitter hebben maar weinig van de 10.000 Afrikaanse spelers in Europa een toegevoegde waarde. Blatter wil Afrika dan ook adviseren en financieel ondersteunen bij de opzet van profcompetities. „Er zijn hier te veel spelers die zich veel beter in hun eigen land en op het eigen continent kunnen laten gelden.”