Toekomst als danseres zit er niet in

Naam: Elles van EijmerenLeeftijd: 30 jaarZoekt werk sinds: oktober 2006Zoekt: werk als recensent of publiciteitsmedewerker in de culturele sector

Wat heb je voor opleiding gedaan?

„Ik heb in oktober de master sociologie van kunst en cultuur aan de Erasmus Universiteit afgerond, die volgde op de bachelor algemene cultuurwetenschappen. Het was mijn tweede studie. Daarvoor heb ik de Rotterdamse Dansacademie gedaan. Ik heb ook gewerkt als danseres, bij De Stilte in Breda, een dansgezelschap dat zich richt op kinderen. Maar daar werd ik na twee jaar ontslagen. Het lukte me niet, ondanks heel veel audities in binnen- en buitenland, om werk als danseres te vinden. Het leek me goed om mijn horizon te verbreden. Na even economie aan de Ichtus Hogeschool geprobeerd te hebben, ben ik begonnen met algemene cultuurwetenschappen.”

Het dansen heb je nu definitief uit je hoofd gezet?

„Ja. Dansen was mijn passie, maar ik heb me er inmiddels overheen gezet dat een toekomst als danseres niet voor mij is weggelegd. Ik word er ook niet jonger op. Ik dans nu wel af en toe, als freelancer, voor Barbara van Gelder van het danscollectief Dance Project in Delft. Daar heb ik stage gelopen. Via haar ben ik ook bij het theaterfestival Mooi Weer Spelen terechtgekomen, waar ik nu als vrijwilliger hand- en spandiensten verleen. Ik maak persberichten en regel praktische dingen.

„Als ik zo’n baan kan vinden waarvoor ik betaald krijg, dan lijkt me dat erg leuk. Ik doe het goed, persberichten maken, zeggen ze. Een docent van de universiteit zei ook dat ik een leuke schrijfstijl heb. Ik verdien wat met het dansen, maar daar kan ik niet van leven. Een uitkering heb ik niet aangevraagd; ik weet nog van de kunstenaarsuitkering WIK dat dat een enorm gedoe is. Gelukkig kon ik weer bij mijn ouders wonen.”

Waarom is het nog niet gelukt om werk te vinden?

„Ik weet het niet. Misschien dat ik nog niet de juiste personen ben tegengekomen die mij een kans willen geven. Vaak word ik namelijk afgewezen omdat ik nog geen ervaring heb. Of omdat ik te hoog ben opgeleid. In de culturele sector moet je het hebben van je netwerk. Ik laat steeds wat criteria vallen. In het begin keek ik alleen naar banen in de culturele sector die aansloten op mijn studie. Nu heb ik zelfs op functies in de financiële sector gereageerd. Ik wil gewoon aan de slag en ik denk dat je met mijn niveau alles kunt.”

Marleen Luijt

Weet je werk voor Elles van Eijmeren? Stuur een e-mail naar ikzoekwerk@nrc.nl