Televisie Voorkeur

Frederic Kanoute is de topschutter van FC Sevilla dat vanavond om de UEFA Cup speelt tegen Espanyol. De NOS zendt de finale rechtstreeks uit, met een voor- en nabeschouwing. Youri Mulder zorgt voor de wedstrijdanalyse. Ned. 3, 20.10-23.00u. (Foto AP) Sevilla player Frederic Kanoute controls the ball during his UEFA Cup semi final second leg soccer match against Osasuna in Seville, Spain, Thursday, May 3, 2007. Sevilla won the match and advances to the final. (AP Photo/Jasper Juinen) Associated Press

actualiteiten

Netwerk. Geen Moslim meer. Dat de vrijheid om afstand te nemen van je geloof niet vanzelfsprekend is, ondervond de 22-jarige Ehsan Jami. Deze Nederlander van Iraanse afkomst gelooft niet meer in de islam. Hij wil dit in het openbaar kunnen zeggen, maar dat is hem op doodsbedreigingen komen te staan. Jami richtte het Centraal Comité voor Ex-moslims op. Verder in Netwerk aandacht voor de activiteiten van Shell in Nigeria. De Nederlands-Britse oliemaatschappij fakkelt daar nog steeds gas af, ondanks twee uitspraken van het Nigeriaanse Hooggerechtshof. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag vandaag. Actualiteitenrubriek. Met aandacht voor het rapport over het ‘Maasmeisje’, in het bijzonder de rol van zorginstanties bij de begeleiding van de familie. En de ontwikkelingen in de affaire-Wolfowitz, met een interview met de Amerikaanse oud-ambassadeur bij de VN, John Bolton. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

Wat heet! Zomeravondprogramma, live vanuit een muziektent in Artis. Gasten zijn Max van Weezel, die het boek De Geroepene samenstelde, over het wonderlijke premierschap van Jan Peter Balkenende, schrijver Arthur Japin, die net terug is uit Texas waar hij onderzoek deed voor zijn nieuwe roman, en Mark Bischof, wiens knikkerbaan figureert in de Hollywood-film The Fracture. Ned.3, 19.25-20.10u.

Knevel & Van den Brink. Talkshow, met als gasten presentator Prem Radhakishun, die afgelopen week werd bedreigd in Rotterdam, Marianne Thieme, voorzitter en fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, en musicalster Henk Poort over zijn rol als kapitein Haddock in de musical Kuifje. Ned.1, 23.15-0.10u.

documentaire

Uruzgan Kamp Holland. Docudrama waarin zes Nederlandse militairen en hun thuisfront worden gevolgd tijdens de ISAF-missie in Uruzgan. Afl.: Naar huis. Emotionele taferelen bij thuiskomst van de militairen. Willem en Albert wennen aan hun rol als huisman. Thijs koestert geen wrok tegen de zelfmoordenaar. Bij ziekenhuiscontrole blijkt hij nog een fikse scherf in zijn hoofd te hebben. Ned.2, 20.50-21.25u.

La dixième chambre. Documentaire van Raymond Depardon waarin het reilen en zeilen wordt gevolgd in een correctionele rechtbank in Parijs. Gedurende meer dan drie maanden volgde Depardon meer dan tweehonderd zaken met relatief kleine vergrijpen. Canvas, 23.05-0.30u.

Gevangen in het buitenland. Documentaire over Mandy Pijnenburg, een tot tien jaar cel veroordeelde tiener. Ze was achttien jaar toen ze op het vliegveld van de Dominicaanse Republiek werd gearresteerd met 22 kilo cocaïne in haar koffer. Onlangs werd ze veroordeeld tot tien jaar cel, het hoger beroep is haar enige hoop. SBS6, 23.25-0.25u.

Too ugly for love. Documentaire over drie mensen die lijden aan de psychische stoornis Body Dysmorphic Disorder. Ze vinden zichzelf heel erg lelijk, terwijl ze er eigenlijk heel gewoon uitzien. Ze gaan in therapie bij BDD-expert Rob Wilson. BBC1, 23.40-0.40u.

Dossier 2300: Bloot naar je werk. Documentaire over extreme naturisten die zelfs in adams- of evakostuum naar hun werk gaan. Zij vinden het niet genoeg om naakt te recreëren, maar welke obstakels komen zij tegen als ze zonder kleding door het leven gaan? RTL4, 22.55-23.55u.

informatief

Profiel: Frans Bauer. ‘Een voorbeeldige jongen’ is de titel van de Profiel-uitzending die Fons de Poel maakte over het leven en de carrière van zanger Frans Bauer. Ned.2, 22.50-23.30u.

cultuur

Jonathan Meades: Abroad again. Reportageserie over architectuur. Afl.: On the brandwagon. Na Frank Gehry’s Guggenheim Museum in Bilbao wil elke zichzelf respecterende stad het centrum opluisteren met gebouwen waarbij vorm en inhoud samenkomen. BBC2, 20.00-20.50u.

Cinema.nl. Extra lange uitzending, met een verslag van het filmfestival in Cannes, het eerste uit een reeks van twaalf dagelijkse programma’s. Met Control, de film van Anton Corbijn over de leadzanger van Joy Division, Het Zusje van Marco van Geffen, en een interview met directeur Thierry Fremaux. Ned.2, 23.30-0.30u.

NPS Klassiek. Twee composities van György Ligeti. In Melodieën spelen zelfstandige melodielijnen, die als een wervelwind voorbijrazen, de hoofdrol. In Clocks and Clouds voor twaalfstemmig vrouwenkoor verweeft Ligeti pure klank met de precisie van een uurwerk. Ned.2, 0.30-1.20u.

sport

NOS Sportjournaal. Met de vandaag verreden etappe in de Giro d’Italia en de finale om de UEFA Cup. Ned.1, 18.50-19.00u.