Televisie Voorkeur

Schoffies worden ze genoemd, de hangreigers in de grote stad die bijvoorbeeld bij de snackbar dagelijks een portie junkfood verorberen. Verrassende ontdekkingen in een documentaire over Amsterdamse reigerkolonies. Ned.2, 22.45-23.45u. Foto IDFA

actualiteiten

Nova. Studiogesprek met Cindy Sheehan, wier zoon in 2004 is omgekomen in Irak. Sindsdien voert zij als vredesmoeder actie tegen de Amerikaanse inmenging in Irak. Ned. 2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

Knevel & Van den Brink. Talkshow met als gasten onder anderen Onno Eichelshein, helikopter-piloot en leider van het Apache-team, over zijn ervaringen in Afghanistan en Joris Luyendijk over de keuzes die worden gemaakt in de media. Ned. 1, 23.15-0.10u.

cultuur

Cinema.nl: Cannes 2007. Verslag van de zestigste editie van het filmfestival van Cannes, dat van 16 tot 27 mei plaatsvindt. Ned. 2, 23.20-0.05u.

informatief

De avond van de Grote Geschiedenis Quiz 2007. Twintig min of meer prominente Nederlanders nemen het op het gebied van historische kennis op tegen twintig deelnemers die zich voor de finale hebben geplaatst via de voorronden in de Volkskrant en het Historisch Nieuwsblad. Met o.a. de nieuwspresentatoren Rick Nieman en Joost Karhof, schaker Hans Böhm, striptekenaar Jean-Marc van Tol, ex-provo Roel van Duijn, staatssecretaris Jet Bussemaker en biografe Aukje Holtrop. Journalist Jan Tromp presenteert. Ned.2, 20.25-22.00u.

Willem-Alexander en Máxima: Op weg naar de troon. In de laatste aflevering van de portretterende documentatie een vooruitblik op wat voor het toekomstig koningspaar in het verschiet ligt. RTL4, 21.00-21.30u.

Dossier 2300: Verliefd op vrouwelijke spierbundels. Mannen met een fetisj voor vrouwelijke bodybuilders vertellen wat hen zo boeit aan de spiermassa’s. RTL 4, 22.55-23.55u.

Question Time. Politiek discussieprogramma waarin presentator David Dimbleby het publiek uitnodigt om vragen te stellen aan het panel, dat bestaat uit vooraanstaande politici en invloedrijke bekendheden. BBC1, 23.35-0.35u.

documentaire

The museum. In de tiendelige documentaireserie over de gebeurtenissen achter de schermen van het British Museum gaat de eerste aflevering, Bodies of knowledge, over twee jonge Aboriginals die de stoffelijke overschotten van hun voorouders opeisen. Die liggen al 125 jaar in het museum. BBC2, 20.30-21.00u.

Leni, een leven na de dood. De burgerslachtoffers bij het Ardennenoffensief in de winter van 1944 tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn het onderwerp van deze documentaire. België 2 (Canvas), 23.25-1.05u.

The British way of death. Documentaire over de veranderende rituelen rond de begrafenissen in Groot-Brittannië, die minder religieus, maar veel persoonlijker worden. BBC2, 0.20-1.00u.

amusement

31. Internationales Zirkusfestival van Monte Carlo. Hoogtepunten uit de 31ste editie van het circusfestival dat elk jaar wordt gehouden in Monte Carlo en waarbij de gouden en zilveren clowns worden uitgereikt, dit jaar respectievelijk voor een pas de deux met paarden en voor het optreden van een Chinese groep evenwichtskunstenaars. ARD, 20.15-21.45u.

Cabaret & co: De Kleine Komedie. Aandacht voor een bijzonder theater aan de Amstel, De Kleine Komedie: een thuis voor veel cabaretiers. Joost Nuissl, die jarenlang directeur van was De Kleine Komedie, en verschillende artiesten vertellen over dit bijzondere theater dat twintig jaar geleden bijna werd afgebroken, maar nu floreert. Ned.3, 22.55-23.25u.

sport

De Wedstrijden. Samenvattingen van wedstrijden in de nacompetitie. Tien, 22.00-23.05u.

NOS Sportjournaal. Aandacht voor o.m. basketbal, vierde duel play-offs; verslagen van de wielerwedstrijden Giro in Italië en Olympia’s Ronde. Verder het open Nederlands Kampioenschap motorcross, de bekerfinale handbal en de finale van de play-offs hockey. Ned.3, 22.30-22.55u.