Servië: regering op de valreep

Op de valreep – een paar minuten vóór de grondwettelijke tijdslimiet zou verstrijken – is vannacht in Servië een nieuwe regering onder leiding van premier Vojislav Koštunica geïnstalleerd. De beëdiging kwam nog in gevaar door een actie van de ultra-nationalisten.

Volgens de grondwet moest Servië om middernacht een nieuwe regering hebben, wil het nieuwe verkiezingen vermijden. Die zouden zeker resulteren in verlies voor de democratische partijen en winst voor de ultra-nationalistische Radicale Partij (SRS).

Tijdens het debat vroeg (en kreeg) de SRS een schorsing, omdat het bericht was binnengekomen dat de militaire inlichtingendienst op dat moment een hotel voor militair personeel in Belgrado doorzocht naar Ratko Mladic, de wegens oorlogsmisdaden gezochte Bosnisch-Servische generaal. De SRS – die fel tegen uitlevering van Serviërs aan het Joegoslavië-tribunaal is – eiste van Koštunica uitleg over het tijdstip van de inval: precies op het moment waarop over de vorming van een nieuwe regering werd beslist.

Na een onderbreking van het debat zei Koštunica geen opdracht tot de doorzoeking van het hotel te hebben gegeven. Mladic werd overigens niet gevonden. De regering kreeg even na half twaalf het fiat van het parlement, met 133 tegen 106 stemmen; de beëdiging van de ministers werd enkele minuten voor middernacht beëindigd.

De nieuwe regering is een coalitie van Koštunica’s conservatieve Servische Democratische Partij (DSS), de pro-westerse en hervormingsgezinde Democratische Partij (DS) van president Boris Tadic, die tot nu toe in de oppositie was, en de liberale partij G17 Plus. Uit het minderheidskabinet dat Koštunica tot nu toe heeft geleid keren acht ministers terug, maar slechts drie leiden hetzelfde ministerie. Minister van Buitenlandse Zaken is Vuk Jeremic (31), die al jaren een prominent adviseur is van president Tadic. De benoeming is een verrassing, omdat algemeen werd aangenomen dat hij nooit in een regering van Koštunica zou kunnen zitten gezien de animositeit tussen beiden. Volgens de Servische media zitten er vele ministers in de regering die elkaar vijandig gezind zijn. (VIP, Reuters)