Sarkozy geïnstalleerd

Nicolas Sarkozy is vanmorgen geïnstalleerd als de 23ste president van Frankrijk. Even later ontving hij in een gesprek onder vier ogen van zijn voorganger Jacques Chirac de code van het Franse kernwapen en enkele staatsgeheimen. In zijn eerste rede als president beloofde hij te zoeken naar „nieuwe oplossingen” voor Frankrijk. Hij bedankte Chirac voor zijn inspanningen voor de vrede, internationaal aanzien en ecologie. De overdracht werd door commentatoren omschreven als „hartelijk”.

Chirac werd bij zijn vertrek uit het Elysée begeleid door applaus van zijn medewerkers. Vanmiddag zou Sarkozy, net als Chirac in 1995, de Champs Elysées afrijden om eer te bewijzen aan de Onbekende Soldaat onder de Arc de Triomphe. Daarna staat een nieuwigheid op het programma: een herdenking van 35 verzetsstrijders, gefusilleerd door Duitse soldaten in de Tweede Wereldoorlog. Vanavond is Sarkozy in Berlijn te gast bij de Duitse bondskanselier Merkel.

Leve de president: pagina 5