Record voor doek Mark Rothko

Een veiling van naoorlogse kunst heeft gisteren in New York 255 miljoen dollar (187 miljoen euro) opgebracht. Uitschieters waren een schilderij van Rothko (73 miljoen dollar) en een van Bacon (53 miljoen dollar).

De veiling bij Sotheby’s „laat zien hoe agressief en krachtig de markt voor hedendaagse kunst is”, zei veilingmeester Meyer gisteravond. De hausse op de kunstmarkt, doorgaans het sterkst is bij de handel in impressionisten en modernen, begint steeds krachtiger te worden bij de verkoop van naoorlogse kunstenaars.

Het abstract-expressionistische doek White Center (Yellow, Pink and Lavender on Rose) van de Amerikaan Rothko werd verkocht door de filantroop David Rockefeller. De opbrengst, meer dan 70 miljoen, is het hoogste veilingbedrag ooit betaald voor een doek van na 1945.

Het record voor een naoorlogs schilderij staat op naam van Pollock, van wie vorig jaar een doek ondershands werd verkocht voor 140 miljoen dollar. Pollock zorgde voor een van de weinige tegenvallers van gisteravond; twee van zijn doeken haalden niet de richtprijs.

Het bedrag dat is betaald voor Study from Pope Innocent X is een mijlpaal voor de Brit Francis Bacon. Bij vijftien naoorlogse kunstenaars werden persoonlijke records genoteerd. Zo bracht een titelloos schilderij van Jean-Michel Basquiat 14,6 miljoen dollar op. Ook voor onder anderen Robert Rauschenberg, Richard Prince, Tom Wesselmann werden recordprijzen betaald. (Reuters, AP)