Rabarber- crumble

750 g jonge rabarber1 perssinaasappel50 g suiker100 g bloem50 g volkoren meel75 g boter40 g poedersuikermespunt kaneelpoeder

Soms zit aan de stelen van de rabarber nog een stukje van het grote groene, giftige, blad. Snijd dat deel weg en snijd ook een stukje van de onderkant van de stelen. Jonge rabarber waarvan de dunne maar stevige stelen een roze kleur hebben is het lekkerst. Dikke, oudere stelen zijn groener van kleur en draderig, ze worden meestal geschild. Rabarber wordt altijd gekookt gegeten. Omdat rabarber een lichtzure smaak heeft wordt meestal suiker of honing toegevoegd. In Iran en Afghanistan wordt rabarber als groente gegeten en bijvoorbeeld door gekookte spinazie gemengd. Rabarber is een groente die al eeuwen geleden werd gegeten, bijvoorbeeld in de derde eeuw voor Christus tijdens de Chinese Han-dynastie.

Aan de rabarber voor het crumblerecept wordt behalve suiker het sap van een sinaasappel toegevoegd. Verwarm de oven voor op 200 graden. Begin met de schil van de sinaasappel schoon te boenen. Rasp de schil gedeeltelijk. Aan de rabarber wordt circa 1 eetlepel geraspte sinaasappelschil toegevoegd. Snijd de rabarberstelen in kleine stukjes. Leg ze in een pan die niet van aluminium is. Het oxaalzuur in de rabarber tast namelijk het aluminium aan. Voeg suiker, sinaasappelsap en sinaasappelrasp toe en breng aan de kook. Kook de rabarber ongeveer 8 minuten op een matig vuur. Roer af te toe om. De rabarber hoeft niet door en door gaar te zijn. Het nagaren gebeurt in de oven. Doe de beide soorten bloem in een kom. Snijd de koude boter in kleine blokjes. Doe de blokjes bij de bloem en wrijf ze er met de vingers snel door. Gebruik eventueel voor het verkruimelen een keukenmachine. Zorg ervoor dat het mengsel van bloem en boter op grove broodkruimels lijkt. Schep de gezeefde poedersuiker en het kaneelpoeder door de kruimels. Schep de gekookte rabarber in een vuurvaste schaal. Strooi het bloem-botermengsel erover heen. Bak de rabarbercrumble circa 25 minuten in de oven. De bovenkant van de taart is dan krokant en lichtbruin. Serveer bij dit gerecht licht gezoete Griekse yoghurt of lobbig geklopte, lichtgezoete slagroom.

Anne Scheepmaker

Vrijdag: krabflapjes