Pogingen om strijd Gaza te stoppen falen

Nachtelijke pogingen van de Palestijnse premier Haniyeh om de gewelddadige machtsstrijd tussen zijn beweging Hamas en Fatah in de Gazastrook te stoppen zijn vanochtend mislukt.

Bij een aanval op het huis van de hoogste generaal van de preventieve veiligheidsdienst, Rashid Abu Shabak, werden vanochtend vroeg zes van zijn lijfwachten gedood. Het dodental in vier dagen van interne Palestijnse strijd is opgelopen tot 41, onder wie een verpleegster in een ambulance. Shabak was niet thuis.

Tegelijk met aanvallen op Fatah-leiders heeft de gewapende vleugel van Hamas gisteren en vandaag 25 Qassamraketten afgevuurd op de Israëlische dorpen langs de grens met de Gazastrook en op het stadje Sderot. Daarbij raakten 26 inwoners gewond. Voor het eerst dit jaar gingen er de schuilkelders open.

Volgens een Israëlische regeringswoordvoerder tracht Hamas met de Qassamraketten een Israëlische inval in de Gazastrook uit te lokken. Niets werkt zo verbroederend in de Gazastrook als een grootschalige Israëlische invasie.

Premier Olmert heeft samen met minister van Defensie Peretz en chef-staf Ashkenazi besloten de Qassamaanvallen voorlopig niet te beantwoorden met een omvangrijke legeroperatie.

De strijd tussen Hamas en Fatah in de straten van de Gazastrook is in feite een strijd tussen presidentiële garde en de politie- en veiligheidsdiensten enerzijds en executieve ordedienst en de Qassambrigades van Hamas anderzijds. Volgens Hamas zijn de door de VS opgeleide en gefinancierde leden van de presidentiële garde „Amerikaanse huurlingen”. Hamasmilitanten vielen daarom dinsdag de gardisten aan de Palestijnse zijde van de grensovergang Karni aan. De presidentiële garde moet daar de vrije doorgang van levensmiddelen, medicijnen en brandstof (en voor Nederland bestemde bloemen) garanderen. Het motief van Hamas was wraak, omdat een dag eerder presidentiële gardisten een commandant van de Qassambrigades haden gedood.

Gazanen met Jordaanse paspoorten proberen weg te komen, voor het Egyptisch consulaat in Gazastad staat dagelijks een lange rij mensen die uit zijn op een visum voor Egypte, hoewel de grens bij Rafah op Israëlisch bevel is gesloten. De meeste scholen, winkels en universiteiten zijn gesloten en Hamas en Fatah beschuldigen elkaar ervan van de Gazastrook een tweede Darfur te maken.